Svijet     | 16.02.2021. 09:05 |

Seibert: Ruska vakcina može se koristiti u Njemačkoj nakon certifikacije EMA

FENA Internet

BERLIN, 16. februara (FENA) - Njemačka vlada jednoglasno je odlučila da se ruska ili bilo koja druga vakcina može koristiti u zemljama EU ako je certificira Evropska agencija za lijekove (EMA) te dobije dozvola Evropske komisije, kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na pres-konferenciji u ponedjeljak, javlja TASS.

- Njemačka vlada jedinstvenog je stava da sigurnu i djelotvornu vakcinu treba pozdraviti bez obzira na laboratorij koji ju je razvio. Ipak, postoji uslov da ona treba dobiti certifikaciju od Evropske agencije za lijekove te dozvolu od Evropske komisije za upotrebu u EU - kazao je Seibert.

Ako proizvođači ruske ili bilo koje druge vakcine, dodao je, predaju svu dokumentaciju kojom dokazuje sigurnost i djelotvornost, može se koristiti u Njemačkoj i drugim zemljama EU.

Sputnik V je 11. augusta 2020. godine postala prva registrirana vakcina protiv koronavirusa u svijetu. Rusija je već predala zahtjev za registraciju vakcine u EU, a također i kod Svjetske zdravstvene organizacije. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je 5. februara izjavio je da će Evropska agencija za lijekove (EMA) moći certificirati Sputnik V jer je njegova visoka efikasnost već dokazana.

Mađarska je postala prva zemlja EU koja je primila uzorke vakcine Sputnik V za istraživanje. Pored Njemačke, Austrija, Grčka, Italija, Slovenija, Češka, Finska već su izrazile interes za moguću upotrebu ruske vakcine ili njenu proizvodnju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta