Bosna i Hercegovina     | 16.02.2021. 09:31 |

'Pod lupom' će imati nestranačke posmatrače na izborima u Doboju i Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o raspisivanju i održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj, te načelnika općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica, Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je započela s aktivnostima organizacije nestranačkog posmatranja ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je na dan održavanja redovnih, poništenih Lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditovanim nestranačkim posmatračima bilo onemogućeno posmatranje izbornog procesa, što je Centralna izborna komisija BiH navela i kao jedan od razloga za poništenje izbora u Doboju.

- Zabrana pristupa akreditovanim posmatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici održi u skladu s izbornim pravilima - izjavio je projekt-menadžer Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović.

Po njegovim riječima, Koalicija „Pod lupom“ će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački posmatrač „što će biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora.“

Koalicija „Pod lupom“ će za ponovljene izbore u Doboju i Sreberenici pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Općine Srebrenica.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa zakonom - navodi se u saopćenju Koalicije „Pod lupom“.

O cijelom izborom procesu javnost će biti informirana putem saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. 

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani i građanke mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca 'prijavi izbornu neregularnost' na web stranici Koalicije „Pod lupom“. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu