Bosna i Hercegovina     | 16.02.2021. 11:45 |

Potvrđena optužnica u predmetu 'Zoran Malinić'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu u predmetu "Zoran Malinić", koja optuženog Zorana Malinića tereti da je počinio krivično djelo genocida.

U optužnici se navodi da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada, preduzetog u periodu od 6. jula do 1. novembra 1995. godine od pripadnika VRS-a i MUP-a RS, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, izvedena operacija trajnog i prisilnog preseljenja cjelokupnog bošnjačkog civilnog stanovništva, operacija hvatanja, zatvaranja i pogubljenja vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka i dječaka iz srebreničke enklave, te operacija njihovog ukopa, iskopa te ponovnog ukopa na drugim lokacijama u cilju skrivanja dokaza.

Na taj je način djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko stanovništvo, do 40.000 civila Bošnjaka, uklonjeno iz srebreničke enklave, a više od 8.000 muškaraca Bošnjaka i dječaka ubijeno, navedeno je u optužnici.

Optuženi Zoran Malinić je u svojstvu komandanta bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS-a, postupajući po komandama Ratka Mladića i njemu podređenih starješina Glavnog štaba VRS-a i Milomira Savčića komandanta 65. zaštitnog puka, u periodu od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe (ranije Dušanovo) uključujući osnovnu školu i stadion, znajući za njihovu namjeru, svjesno pružao pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata čiji je plan bio da prethodno zarobe, potom zatvore i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih uklone kao grupu, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo