Bosna i Hercegovina     | 16.02.2021. 12:51 |

Panel o refleksijama projekta 'Djeca upoznaju osobe sa invaliditetom'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. februara (FENA) – Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica bilo je domaćin drugog panela "Refleksija projekta – Djeca upoznaju osobe sa invaliditetom" u čijem su radu sudjelovali socijalni radnici, predstavnici udruženja i škola.

Panel je realiziran u sklopu projekta "Programske aktivnosti na promociji prava i status osoba sa invaliditetom" te uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine.

- Želimo da vidimo koje su refleksije bile ovog projekta koji je trajao tri godine, s pauzom prošle godine zbog loše epidemiološke situacije. Cilj nam je da okupimo sve direktore škola i da vidimo razliku koja se zove inkluzivno obrazovanje i inkluzija. Puno nas ne zna šta je stvarna razlika između ta dva pojma - kaže predsjednik Udruženja Harun Aliefendić.

Cilj je, kaže, da naprave inkluziju, odnosno da nova generacija djece pokuša da pozitivno, kroz igru i sve ostalo, percipira invaliditet.

- Da uče da su kraj njih malo drukčiji, ali isti dječaci i djevojčice s kojima mogu da se igraju na nekoj drugoj razini i da na taj način stvaramo neku novu podlogu o invaliditetu, o razmišljanjima naših novih generacija šta je to u stvari. Koliko je to, ipak, pozitivna stvar koja može da, na neki način, dozvoli tim ljudima koji imaju invaliditet da se integriraju u društvenu zajednicu - ističe Aliefendić.

Napominje kako kroz Lokalni akcioni plan Zeničko-dobojskog kantona trebaju riješiti mnoga pitanja kako bi obrazovne insitucije počele da razmišljaju o inkluzivnom upoznavanju kada djeca imaju interakciju sa osobama sa invaliditetom.

Statistički se, kaže, pokazalo da se najbolji rezultati postižu s djecom uzrasta 10-11 godina, učenicima četvrtih i petih razreda osnovnih škola.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'