Bosna i Hercegovina     | 16.02.2021. 13:51 |

Kožul: Sporazumima o readmisiji rješavati migrantsku krizu u BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici inicijativu poslanika HDZ-a Predraga Kožula kojom je pozvano Vijeće ministara da ubrza procese potpisivanja bilateralnih sporazuma o readmisiji.

Njome je upućen prijedlog za poduzimanje svih potrebnih aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Kožul je danas u izjavi za medije pojasnio da se radi o inicijativi koja je u parlamentarnom smislu vrlo jednostavna, ali konačno potpisivanje sporazuma zahtijevat će diplomatska pregovaranja kako bi se riješilo pitanje migranata iz zemalja iz kojih najviše dolaze u BiH.

Podsjetio je da je BiH već potpisala takav sporazum s Pakistanom iz kojeg dolazi najveći broj migranata, ali napominje da zbog složenosti procedura sporazum još nije operativan.

- Potrebno je stvoriti pritisak PSBiH na rad oko tih sporazuma kako bi se na svaki mogući način ubrzale te procedure jer je to jedan od ključnih elementa razrješenje migrantske krize u BiH - smatra Kožul.

Iako samom potpisivanju tih dokumenata prethodi niz aktivnosti, Kožul ističe da bez obzira na to treba izvršiti pritisak da se to ubrza i namjera je, kaže, staviti to u prioritet kao jednu od ključnih tema u aktivnostima i Vijeća ministara BiH i parlamenta.

Pogledajte https://fena.ba/video/5426

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14Ub1aLSJwFnTR0FyHKuw2dCijmoHnZgI?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta