Bosna i Hercegovina     | 16.02.2021. 15:25 |

Podržana inicijativa o pokretanju procedure za potpisivanje sporazuma o readmisiji

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovine podržala je danas poslaničku inicijativu Predraga Kožula (HDZ) kojom Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Također, inicijativom je zaduženo Vijeće ministara BiH da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH najkasnije 90 dana od dana usvajanja inicijative.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dušanka Majkić (SNSD) je kazala da su BiH i Pakistan ranije potpisali taj sporazum, te je postavila pitanje da li ministar sigurnosti Selmo Cikotić (SDA) zna u kojoj je fazi implementacija tog sporazuma.

Članica Zajedničke komisije Marina Pendeš (HDZ) ocijenila je da je krajnje vrijeme da na takav način prepoznaju aktivnosti Vijeća ministara BiH i nadležnih institucija koje će pomoći ljudima da rade svoj posao, u skladu sa do sada važećim zakonima.

- Možda je ovo jedna od aktivnosti koja će sigurno dovesti do toga da spriječi buduće migrante da im BiH bude odredište - navela je Pendeš.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić je kazao da je, prema informacijama koje on ima, Sporazum o readmisiji koji je 4. novembra 2020. godine potpisan s Pakistanom, odmah iz Ministarstva sigurnosti proslijeđen Ministarstvu vanjskih poslova.

Dodao je da je prije desetak dana Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se taj sporazum uputi Parlamentarnoj skupštini, odnosno Predstavničkom domu radi ratifikacije.

- Na bazi velikog broja pregovaračkih procesa koji su započeti od 2008., 2009., 2010. godine intenzivirali su se pregovori s Pakistanom i zaključen je sporazum. Odmah nakon toga smo sa Afganistanom, Bangladešom, Egiptom i Marokom intenzivirali pregovore i nakon toga imamo još šest zemalja. S velikim brojem zemalja je 2007. i 2008. započet pregovarački procese o readmisiji - naveo je ministar Cikotić.

Međutim, kazao je, većina tih zemalja vrlo nerado prihvata potpisivanje takvih sporazuma i u principu nastoje da ih ignoriraju i često na ponovljene zahtjeve iz BiH obično ne bude odgovoreno.

- Želim da se razumije da to nije nešto što je stvar ažurnosti i aktivnosti samo naše strane, već vrlo često nespremnosti tih zemalja da potpisuju i provode takve sporazume - kazao je ministar Cikotić.      

Predlagač inicijative Predrag Kožul (HDZ) je kazao da je migrantska kriza poznata tema, te da je jedan od koraka koji može pomoći u rješavanju tih problema potpisivanje sporazuma o readmisiji.

Dodao je da su zemlje koje su navedene iz „top 10“ zemalja iz kojih migranti dolaze u BiH, te da to ne sprečava nadležna ministarstva i Vijeće ministara da po potrebi širi krug zemalja s kojima treba potpisati sporazum.

Napomenuo je da BiH do sada ima potpisane sporazume o readmisiji, ratificirane i u funkciji, sa susjednim zemljama i sa Evropskom unijom, ali to su uglavnom  sporazumi koji omogućavaju priliv ljudi, a ne odliv što BiH želi.

Kožul je kazao da tom inicijativom želi potaknuti sve aktivnosti rade unutar nadležnih ministarstava i u Vijeću ministara BiH, kako bi čim prije došlo do potpisivanja sporazuma.

- Već smo zakasnili, ali vrijeme je pred nama i sasvim je sigurno da će nam ti sporazumi u budućnosti trebati - naveo je Kožul, dodajući da je to jedan od ključnih elemenata rješavanja ili djelomičnog rješavanja migrantske krize.   

Nakon obavljene rasprave članovi Zajedničke komisije su usvojili zaključak kojim će zatražiti informacije od Ministarstva sigurnosti BiH o statusu pregovora sa svim pojedinačnim zemljama o pitanju readmisije, nakon čega su podržali i inicijativu Predraga Kožula.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo