Svijet     | 16.02.2021. 16:34 |

Rutte: Policijski sat je potreban uprkos odluci suda

FENA Internet

DEN HAAG, 16. februara  (FENA) – Nizozemski premijer Mark Rutte u utorak je pozvao građane da poštuju policijski sat tokom noći, rekavši da je ta mjera još potrebna u borbi protiv pandemije uprkos sudskoj presudi da joj nedostaje pravne osnove.

Rutteovoj politici prema pandemiji koronavirusa nanijet je veliki udarac kada je sud objavio da njegova vlada nije uspjela pojasniti zašto je neophodno koristiti vanredne ovlasti u ovoj fazi pandemije. Vlada je saopćila da će uložiti žalbu na presudu.

Sud je saopćio da će presuditi tokom dana da li policijski sat treba ostati na snazi do žalbenog ročišta, koje će se održati što je skorije moguće.

Rutte tvrdi da je policijski sat potreban kako bi spriječio nagli rast broja zaraza uslijed mnogo zaraznijih mutacija virusa, i kazao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da održi tu mjeru na snazi.

- Ne bi bilo mudro ukidati policijski sat u ovom trenu. Uveli smo ga u cilju što je moguće veće kontrole koronavirusa i da omogućimo da nam se vrati naša sloboda na siguran način - izjavio je Rutte novinarima.

Rutte je kazao da njegova vlada radi na vanrednom zakonu koji bi dao policijskom satu bolji pravni okvir i zatražio od sviju u Nizozemskoj da limitiraju društvene kontakte.

Policijski sat, koji dopušta samo onima  s hitnom potrebom da budu izvan domova između 21 sat navečer i 04,30 ujutru, produžen je prošle sedmice najranije do 3. marta.

- Policijski sat zasnovan je na zakonu o vanrednim situacijama, gdje nema vremena za rasprave s parlamentom – saopćio je sud.

Policijski sat, prvi u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, izazvao je nekoliko dana nemira demonstranata koji se protive lockdownu kada je uveden 23. januara.

Ta mjera dio je lockdowna u okviru koga su barovi, restorani i prodavnice s robom koja nije od ključnog značaja, mjesecima zatvoreni, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo