Svijet     | 17.02.2021. 08:21 |

EU će do sredine marta dati mišljenje o upotrebi američke vakcine Janssen

FENA Internet

AMSTERDAM, 17. februara (FENA) - Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da bi do sredine marta mogla izdati mišljenje o tome hoće li po ubrzanoj proceduri odobriti vakcinu COVID-19 proizvođača Johnson & Johnson.

Američki proizvođač lijekova podnio je prijavu za odobrenje vakcine pod nazivom COVID-19 Vaccine Janssen kod EMA-e, dok vakcinu također ocjenjuju američke nadležne agencije.

Nadzorni organ EU rekao je da je brzi pregled Johnson vakcine protiv koronavirusa od strane njegovog odbora za lijekove moguć jer je već procijenio neke podatke, a sada će razmotriti učinkovitost, sigurnost i kvalitet vakcine, prenosi Reuters.

Iz kompanije Johnson & Johnson rekli su da su spremni započeti distribuciju vakcina unutar Evropske unije u drugom tromjesečju 2021. godine.

Vakcina s jednom dozom, koju je razvila J&J-ova jedinica Janssen, bila je 66 posto učinkovita u prevenciji COVID-19 u velikom globalnom ispitivanju protiv više varijanti virusa, pokazalo je istraživanje prošlog mjeseca.

Iako su vakcine drugih proizvođača pokazale viši stepen zaštite od novog koronavirusa, Johnson & Johnson vakcina mogla bi pomoći u povećanju snabdijevanja i pojednostavljenju kampanja imunizacije, jer ne zahtijeva drugu dozu niti je treba zamrznuti.

Evropa je trenutno odobrila vakcine Pfizer / BioNTech, Moderna i AstraZeneca / Oxford.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo