Sport     | 17.02.2021. 13:07 |

Od naredne školske godine pokrenuti ligaška takmičenja osnovaca u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je sa pomoćnicom načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad Lejlom Dizdarević razgovarao o ponovnom pokretanju ligaškog takmičenja među osnovcima u svim općinama Kantona Sarajevo.

Govoreći o iskustvima u organizaciji i okupljanju mladih kroz općinska takmičanja, iz Starog Grada su istaknuli da je još 2014. godine formirana Fudbalska liga osnovaca, u kojoj je učešće uzelo svih šest osnovnih škola na području te općine.

U narednim godinama formirana su ligaška takmičenja osnovaca u odbojci, šahu, stonom tenisu, košarci, a pred pandemiju izvršene su pripreme za formiranje fudbalske lige za djevojčice, ali je taj projekat zaustavila pandemija koronavirusa.

Naglasili su da su lige, prije svega, vaspitnog karaktera, gdje se najviše cijeni uzorno ponašanje, poštivanje sportskih protivnika, nastavnika, trenera, sudija i organizatora, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, kao vrhunski sportista, u potpunosti je svjestan koliko sport znači za mlade i koliko im može pomoći u životu.

- Pohvale načelniku Hadžibajriću i nadležnoj službi za sve što su učinili i čine kako bi osnovce potaknuli i dali priliku da se bave sportom na nivou ove lokalne zajednice. Imam veliku želju da se sličan model primijeni i u ostalim općinama u Kantonu Sarajevo - rekao je ministar Avdić.

Pandemija, koja i dalje traje, ne dopušta konkretno djelovanje, međutim i općina i Kanton su izrazili nadu da će se od iduće školske godine moći ponovo realizirati sva ligaška takmičenja.

- Do tada imamo sasvim dovoljno vremena da razgovaramo sa svim općinama u Kantonu Sarajevo, predložimo model, pa da iduće godine u maju, kada se obilježavaju Dani Kantona Sarajevo, napravimo smotru najboljih sportskih ekipa naših najmlađih stanovnika -  poručio ministar Avdić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana