Bosna i Hercegovina     | 17.02.2021. 14:04 |

Saradnja Tužiteljstva BiH, INO i ICMP u traženju i identifikaciji nestalih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i zamjenik glavnog tužitelja i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić sastali su se s predstavnicima Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Nikolom Perišićem i Markom Jurišićem, te dužnosnicama Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) u BiH, zamjenicom šefa Programa za zapadni Balkan Samirom Krehić i regionalnom koordinatoricom za forenziku Sandrom Šoštarić.                                 

Središnje teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u oblasti traženja i identifikacije nestalih osoba, te riješenja koja će omogućiti što brži rad ovih institucija, u predmetima ekshumacija i identifikacija, te na taj način smanjiti broj neidentificiranih posmrtnih ostataka, u čemu je izuzetno bitno dovršiti proces revizije kosturnica/mrtvačnica u skladu s izvještajem ICMP-a i preporukama izdatim od strane glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, Institut za nestale osobe i ICMP u BiH imaju dugu zajedničku suradnju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, a predstavnici Tužiteljstva BiH, zajedno sa uposlenicima INO BiH i ICMP-a, sudjeluju na procesima ekshumacija, traženja i identifikacije posmrtnih ostataka, u svim krajevima širom Bosne i Hercegovine.

Pandemija Covid-19, kao i restrikcija i nemogućnost putovanja i održavanja aktivnosti u kojima sudjeluje više osoba, u prošloj i ovoj godini, značajno su otežale rad institucija u ovoj oblasti, te su bili poduzeti zajednički napori da se tehničke poteškoće prevaziđu i realizira što veći broj aktivnosti, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

U narednim mjesecima, očekuje se realizacija više aktivnosti u procesima ekshumacija, te aktivnosti zajedničkog istražnog tima TERRA, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama i agencijama, koje sudjeluju u aktivnostima na pronalasku nestalih osoba. 

U Bosni i Hercegovini, još se traga za više od 7.000 nestalih osoba, a Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, daju prioritet traženju i identifikaciji nestalih, kao jednom od najvažnijih pitanja u procesuiranju predmeta ratnih zločina i donošenja pravde obiteljima žrtava, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'