Svijet     | 17.02.2021. 16:26 |

Arber: Mnoge zemlje diljem svijeta žele nabaviti inovativni lijek protiv Covida

FENA Lejla Nuhanovic

TEL AVIV, 17. februara (FENA) – Izraelski ljekari Nadir Arber i Shiran Shapira iz bolnice Ichilov u Tel Avivu predstavili su u srijedu na konferenciji na štampu uspješne rezultate CD24, inovativnog lijeka protiv Covid-19.

Arber je na počeku kazao da bolest Covid-19 ima dva oblika.

- Prvi oblik je blagi i ne zahtijeva intenzivnu terapiju. Ovaj oblik se javlja kod većine ljudi. Drugi oblik je teži i uzrokuje teške respiratorne simptome i smrt - kazao je Arber.

Podsjetio je da je smrtnost od Covid-19 2-3 posto, što je puno više od sezonske gripe, koji iznosi oko 0,1 posto.

- Način na koji CD24 funkcioniše je da sprečava nastajanje citokinske oluje. Citokinska oluja predstavlja pretjeranu reakciju imunog sistema tijela. Dakle, ovaj lijek ne liječi virus direktno nego sprečavava pretjeranu reakciju tijela – kazao je on.

Njegova kolegica, dr. Shiran Shapira objasnila je da se taj lijek koristi direktno udisanjem u pluća.

- Lijek se koristi u periodu od pet dana i inhalira se na nekoliko minuta jednom dnevno. Tako se sprečava sekrecija citokina koji uzrokuju snažne upalne procesa kod pacijenata s teškim oblikom Covid-19 - kazala je Shapira.

Ona je objasnila da je ovo tek prva faza testiranja lijeka i da je CD24 uspješno primijenjen na 29 od 30 pacijenata.

Arber je kazao da je posljednja pacijentica jedina koja se teže oporavila uprkos upotrebi lijeka.

- Međutim, u svim procjenama treba biti konzervativan, ponizan i skroman. Mi smo svjesni da je ovo tek prva faza testiranja lijeka i da će trebati proći još dvije faze u više država da bi došlo do odobrenja regulatornih agencija i široke upotrebe - kazao je Arber.

Istaknuo je također da bi se CD24 mogao korisititi i za liječenje drugih bolesti „koje izazivaju pretjerane reakcije imunog sistema, poput multipla skleroze, ebole, ptičije gripe, i slično.“

Upitan da li su neke države već iskazale interes za nabavku lijeka, doktor Arber je kazao da „lakše mogu nabrojati koje zemlje nisu tražile.“

- Veliki broj zemalja na svijetu želi da im se pošalje ovaj lijek. Iako im objašnjavam da je lijek tek u eksperimentalnoj fazi, oni insitiraju da ga dobiju jer imaju veliki broj smrtnih slučajeva. Ali moramo biti svjesni da lijek mora proći klinička ispitivanja - kazao je Arber.

Također kao jednu od prepreka navodi to da nije sigurno kako će lijek djelovati na mutacije virusa Covid-19.

Arber se nada da će lijek biti dostupan u toku godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo