Regija     | 18.02.2021. 08:13 |

Srbija donirala Crnoj Gori 2000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V

FENA Agencije

BEOGRAD/PODGORICA, 18. veljače (FENA) - Srbija je u srijedu navečer donirala Crnoj Gori 2000 doza cjepiva Sputnjik V, a u podgoričkoj zračnoj luci crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću uručila ih je predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić.

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega - to je iskaz današnjeg velikog događaja", rekao je Krivokapić, nakon što je zrakoplov vlade Srbije s doniranim cjepivom sletio sinoć u Podgoricu.

Donacija Srbije stigla je Crnu Goru uz službeno odobrenje Moskve, objavila je Radio-televizija Crne Gore (RTCG), navodeći da bi cijepljenje u Crnoj Gori trebalo početi sljedećeg tjedna.

Krivokapić je rekao da su cjepiva "najdragocjeniji poklon" koji su mogli dobiti i zamolio Brnabić da građanima Srbije prenese izraze zahvalnosti za donaciju Crnoj Gori.

Brnabić je rekla da će Srbija uskoro poslati Crnoj Gori još 2000 doza.

"To je dovoljno da se cijepe zdravstveni djelatnici u crvenoj covid zoni i to je prva linija obrane koja će vam pomoći u borbi protiv korone", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je cilj donacija "otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju bratskih i prijateljskih država". 

Srbija je 14. veljače donirala 4680 doza cjepiva Pfizer/BioNTech Sjevernoj Makedoniji i omogućila svom južnom susjedu da počne cijepiti stanovništvo prije nego što je planirano.

Vlada u Skoplju objavila je prošli tjedan da kupuje 200.000 doza cjepiva kineskog Sinopharma jer kasne isporuke cjepiva u okviru programa COVAX koji vode Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i savez za cjepiva GAVI.

Srbija je trenutno vodeća u regiji po cijepljenju stanovništva i druga u Europi poslije Velike Britanije, a prema posljednjim službenim podacima vlade u Beogradu, očekuje se da će, zaključno sa srijedom, premašiti milijun datih doza u prvom i drugom cijepljenju protiv covida 19, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta