Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 09:25 |

Sedmi talas ažuriranja statističkog okvira uzorka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Agencija za statistiku BiH nastavlja tokom februara 2021. s provođenjem ažuriranja glavnog okvira uzorka radi povećanja obima i kvaliteta statističkih podataka u Bosni i Hercegovini, kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

Budući da su istraživanja zasnovana na uzorku jedna od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini, novi, ažurirani okvir uzorka omogućit će kvalitetniji rad statističkim institucijama u BiH, podizanje kvaliteta statističkih podataka, te unapređenje i razvoj novih statistika.

Ažuriranje će provoditi obučeni anketari i kontrolori, koji će sa sobom imati odgovarajuće akreditacije, popisivanjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji (uključujući upitnik) koju su pripremile tri statističke institucije u Bosni i Hercegovini.

Upitnik sadrži pitanja o imenu i prezimenu, spolu, datumu rođenja, statusu objekta prema nastanjenosti, najvišoj završenoj školi i slično. Ažuriranje se radi kvartalno i predviđeno je u trajanju od ukupno tri godine sa već definisanom strukturom i brojem popisnih krugova.

Anketari će prilikom anketiranja primjenjivati preporučene mjere koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski, te druge mjere radi zaštite zdravlja anketara i ispitanika na terenu.

Zbog značaja ove aktivnosti, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine pozvala je stanovništvo na aktivnu saradnju u realizaciji tog važnog istraživanja i garantuje da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana