Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje

Nezavisni blok poziva nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima da počnu sa pripremama za vakcinisanje i mobilizacijom svih kapaciteta potrebnih da se vakcinisanje protiv Covid-19 virusa. Iako je Vijeće ministara zakazalo u procesu nabavke i nije izvjesno kada će prve vakcine doći u našu zemlju, potrebno je učiniti sve što je potrebno da njihovu isporuku dočekamo spremni za proces vakcinisanja.

Nezavisni blok je još u avgustu upozoravao Vijeće ministara i druge nadležne da blagovremeno poduzmu sve što je potrebno da Bosna i Hercegovina ne zakasni sa nabavkom vakcina onda kada one budu dostupne ali Vijeće ministara se i u ovom slučaju oglušilo na apele. Zato smo sada u situaciji da imunizacija u svijetu traje već dva mjeseca, susjedne zemlje vakcinišu svoje građane još od decembra a građani Bosne i Hercegovine doslovno umiru zbog nesposobnosti i nezainteresiranosti vlasti koju su birali.

Da bismo koliko-toliko ublažili zaostatak za ostatkom svijeta, da bismo sačuvali što više života i pomogli našoj ekonomiji da smanji zaostatak kojeg će u startu imati za regionom i svijetom kada dođe period otvaranja, pozivamo Vijeće ministara i druge nadležne da što prije mobiliziraju i organizuju sve kapacitete koji mogu ubrzati proces vakcinacije, kad i ako nekad uspiju nabaviti vakcine. 

"Iskustva iz drugih zemalja nas upozoravaju kako je proces vakcinacije složen i zahtjevan. Mnoge zemlje koje su dobile vakcine imaju probleme sa loše organizovanim procesom vakcinacije i moramo učiti iz njihovih grešaka. Moramo razmišljati unaprijed i ne moramo pasti baš na svakom ispitu kojeg ova pandemija stavi pred nas," poručuje zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH Aida Baručija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.