Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 12:37 |

Nezavisni blok: Potrebno pripremiti kapacitete za vakcinisanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Nezavisni blok je pozvao nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima da počnu s pripremama za vakcinisanje i mobilizacijom svih kapaciteta potrebnih za vakcinisanje protiv Covid-19 virusa.

U saopćenju Nezavisnog bloka se navodi da, „iako je Vijeće ministara BiH zakazalo u procesu nabavke i nije izvjesno kada će prve vakcine doći u našu zemlju, treba učiniti sve što je potrebno da njihovu isporuku dočekamo spremni za proces vakcinisanja“.

Napominje se da imunizacija u svijetu traje već dva mjeseca, susjedne zemlje vakcinišu svoje građane još od decembra, a građani Bosne i Hercegovine doslovno umiru „zbog nesposobnosti i nezainteresiranosti vlasti koju su birali“.

- Da bismo koliko-toliko ublažili zaostatak za ostatkom svijeta, da bismo sačuvali što više života i pomogli našoj ekonomiji da smanji zaostatak kojeg će u startu imati za regionom i svijetom kada dođe period otvaranja, pozivamo Vijeće ministara BiH i druge nadležne da što prije mobiliziraju i organizuju sve kapacitete koji mogu ubrzati proces vakcinacije, kad i ako nekad uspiju nabaviti vakcine - navode iz Nezavisnog bloka. 

Zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH Aida Baručija je navela da iskustva iz drugih zemalja upozoravaju kako je proces vakcinacije složen i zahtjevan.

- Mnoge zemlje koje su dobile vakcine imaju probleme s loše organiziranim procesom vakcinacije i moramo učiti iz njihovih grešaka. Moramo razmišljati unaprijed i ne moramo pasti baš na svakom ispitu kojeg ova pandemija stavi pred nas - poručuje Baručija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana