Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 13:55 |

Vlada FBiH pokrenula izradu strategije za borbu protiv nasilja u porodici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH razmatrala je i donijela sljedeće odluke: 

POČINJE IZRADA STRATEGIJE ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV NASILJA U PORODICI 2021.-2027.

Vlada FBiH je donijela Odluku o pokretanju procesa izrade Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2021.-2027., kao multisektorskog strateškog dokumenta koji sadržavati prioritete i razvojne pravce definirane u relevantnim domaćim i međunarodnim dokumentima.

Nosilac izrade Strategije je Gender Centar FBiH, uz učešće Federalnog zavoda za programiranje razvoja. Učesnici u procesu izrade Strategije su i nadležne institucije FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, te relevantni partneri.

PRIHVAĆENA INICIJATIVA OPĆINE KONJIC

Vlada Federacije BiH je danas razmatrala i prihvatila incijativu za izradu i donošenje Zakona o Gradu Konjic, koju je podnijela Općina Konjic. U obrazloženju inicijative je navedeno da Općina Konjic ima bogato kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe, te da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i u posljednjih nekoliko godina iz ove općine na listu uvrstila više od 50 spomenika od izuzetne kulturne i historijske važnosti.

Danas je utvrđeno da Općina Konjic ispunjava jedan od uslova da gradom bude proglašena kao općina koja je od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a u skladu s članom 5. stav 4. Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH. Za izradu Nacrta ovog zakona Vlada je odredila Federalno ministarstvo pravde.

PREGLED NAPLATE POREZNIH PRIHODA I DOPRINOSA

Vlada FBiH je usvojila pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriju FBiH za siječanj 2021. godine, kada je ukupna razina ostvarenja prihoda po osnovi neizravnih i izravnih poreza, te socijalnih doprinosa iznosila 568,1 miljun KM, što je za 8,4 posto manje u uporedbi sa istim mjesecom prethodne 2020. godine.

Uzimajući u obzir da je ukupna godišnja naplata prihoda na kraju pandemijom pogođene 2020. godine, u uporedbi s godišnjom naplatom iz 2019. godine bila manja za 7,1 posto, bilo je potrebno osvrnuti se i na uporedbu ostvarenja za siječanj 2021. godine sa ostvarenjem iz siječnja 2019. godine. Tako je, na razini siječnja, negativna mjesečna razlika u naplati za 2021. godinu u odnosu na isti mjesec 2019. godine znatno niža i iznosi 3,7 posto. Iako je riječ tek o početku godine i uzorku od svega jednog mjeseca, kako je obrazloženo, ovaj pokazatelj ipak može ići u prilog postepenom vraćanju naplate prihoda prema razini ostvarenja iz 2019. godine.

PRIHVAĆENE PREPORUKE EUROPSKE KOMISIJE

Vlada FBiH je prihvatila Preporuke Europske komisije nakon održanog 4. sastanka Posebne skupine za reformu javne uprave i donijela zaključke kojim podržava vodeću ulogu Ureda koordinatora za reformu javne uprave Vijeća ministara BiH kao centralnog koordinacijskog tijela za izradu, praćenje i implementaciju cjelodržavnih strateških dokumenata iz oblasti reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Vlade FBiH, federalnih ministarstava i drugih federalnih organa uprave zaduženi su da u radnim grupama iz oblasti reforme javne uprave dosljedno zastupaju stavove Vlade FBiH na sastancima u okviru svojih tematskih radnih grupa.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je dala saglasnost za usvajanje Izvještaja o ostvarenju Programa rada i Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2020. godinu, u kojoj su ostvareni tekući prihodi, odnosno rashodi od 31.510.026 KM.

Korisniku eksploatacije Vlada je dozvolila ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine nepotpuno eksproprisane rješenjem Službe za prostorno uređenje komunalne djelatnosti, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Prozor-Rama od 12.5. i 1.7.2020. godine, a u svrhu izgradnje dalekovoda. Također, korisniku eksproprijacije dozvoljen je ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjem Grada Mostara putem Odjela za finansije i nekretnine - Služba za nekretnine od 10.6.2020. godine, radi izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc.

Vlada Federacije BiH prihvatila je mišljenja na Plan aktivnosti odgovora na teroristički čin i otklanjanje posljedica i Standardne operativne procedure odgovora na teroristički čin (SOP), s prilozima mišljenja koje su na ovaj plan dali Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalna uprava civilne zaštite.

Usvojeni su izvještaji o radu Gender Centra FBiH i Federalne uprave civilne zaštite za 2020. godinu.

Usvojena je i informacija o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima u 2020. godini iz dijela prihoda ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Vlada je danas usvojila i informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH od 10.2.2021 godine, o zaključivanju Aneksa ugovora o zakupu poslovnog prostora za smještaj federalnih ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru za 2021. godinu.

Federalna vlada je sazvala i utvrdila tekst obavještenja o sazivanju Skupštine Feroelektra d.d. Sarajevo.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “Konfekcija Borac” d.d. Travnik za donošenje Odluke o razrješenju vršioca dužnosti direktora društva, zbog isteka perioda na koji je imenovan. Data je prethodna saglasnost ovom nadzornom odboru za donošenje imenovanja Seada Čole za vršioca dužnosti direktora društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Prethodne saglasnosti date su Nadzornom odboru privrednog društva “KTK Visoko” d.d. Visoko za razrješenje vršioca dužnosti direktora društva, zbog isteka perioda na koji je imenovan, te za imenovanje Senada Bilalovića za vršioca dužnosti direktora društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Vlada dala je prethodnu saglasnost Skupštini “Operatora - Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora ovog društva, zbog isteka perioda na koji su imenovani. Prethodna saglasnost ovoj skupštini je data i na prijedlog za imenovanje Amera Kape, Esada Hasanovića i Miroslava Rozića za vršioce dužnosti članova ovog odbora, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Federalna vlada je izmijenila Rješenje o formiranju Federalnog operativnog štaba za pitanje migracija i za šefa ovog štaba imenovala Enesa Memića.

Za člana Radne grupe za izradu 14. i 15. periodičnog izvještaja po Međunarodnoj konvenciji o eliminaciji rasne i svih oblika diskriminacije je nominovan Damir Šapina.

Vlada FBiH je donijela odluke o raspisivanju javnog oglasa i utvrđivanju kriterija za izbor i imenovanje predsjednika i dva člana Upravnog odbora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju. Donesene su i odluke o raspisivanju javnog oglasa i utvrđivanju kriterija za izbor i imenovanje direktora Operatora, te imenovane su komisije za provođenje ovih postupaka.

Vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP “Autoceste Federacije BiH” d.o.o. Mostar, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Dobroslava Galića, Bilala Tulumovića, Ante Vrdoljaka, Muhidina Zuke i Zlatana Lovrića za vršioce ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Danas je data prethodna saglasnost za razrješenje vršilaca dužnost i članova Nadzornog odbora JP “Ceste Federacije BiH” d.o.o. Sarajevo, zbog isteka mandata. Također je data i prethodna saglasnost za imenovanje Anisa Krivića, Sulejmana Bećirevića, Daliborke Marić, Željka Petrovića i Mustafe Abdulahovića za vršioce dužnosti članova ovog nadzornog odbora, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava i javnih preduzeća opunomoćeni su Dijana Bukovac (“Feroelektro” d.d. Sarajevo) i Renato Škrobo („Hrvatske telekomunikacije” d.d. Mostar), saopćeno je iz Ureda Vlade  Federacije BiH za odnose s javnošću. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo