Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 14:22 |

Promovisana knjiga Muharema Krzića 'Rat protiv Bosne - otpor, pobjeda, izdaja'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 18. februara (FENA) – Predstavljanje knjige "Rat protiv Bosne-otpor, pobjeda, izdaja" autora Muharema Krzića u izdanju Izdavačko-dokumentacionog centra upriličeno je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Urednik knjige Mirsad Tokača kazao je da knjiga žanrovski pripada onome što se smatra memoarskom građom. Također je istakao da je riječ o značajnom štivu za historiografiju.

On je istakao da se historija ne može pisati samo uzimajući u obzir selektivno sjećanje koje želi samo jednu dimenziju da prikaže, jer takva historija obično pretvara događaje u mitove.

Govoreći o autoru, Tokača je kazao da je Krzić bio predsjednik SDA Banja Luka, čovjek koji je direktno učestvovao u nizu događaja vezanim ne samo za Banja Luku nego za veliki dio Bosanske Krajine.

- U knjizi se referira na ono što se događalo u tom kraju, prije svega u Banjoj Luci. Pripremama za otpor, akcijama otpora, diverzijama. Ali i onome što se događalo u Kotor-Varoši, Varcar-Vakufu, Jajcu - kazao je Tokača.

Podvukao je da autor nije jedini koji svjedoči taj period, nego da poziva i ljude iz tih krajeva da govore kako su se branili.

- Knjiga je posebna po tome što on ne pravi kompromise, što govori o ljudima, događajima i što je sve to o čemu govori veoma kvalitetno dokumentovano - istakao je Tokača.

Istakao je da je u ovoj knjizi pokazano odsustvo sistema, organizacije, samovolja pojedinaca, ignorisanje institucija države.

Ova knjiga također govori i o otporu prije svega naroda, herojstvu ljudi. Govori o malo poznatim zbivanjima u Kotor-Varoši, kako je "palo" Jajce. Šta je bilo u Banjoj Luci.

Muharem Krzić, naveo je Tokača, nakon rata odlazi u diplomatiju te u knjizi govori i o svom diplomatskom radu u Londonu, Vašingtonu, Oslu. Također ova knjiga, kako je kazao Tokača, govori i o tome šta se događalo u diplomatskom krugovima.

- Proces suočavanja s prošlošću nije samo suočavanje sa ratnim zločinima. Kad smo odlučili da izdamo ovu knjigu u IDC-u cijenili smo da suočavanje s prošlošću mora da se okrene i onom što su uradili ljudi unutar BiH. Oni koje je vole i koji ne vole na razne načine ovu zemlju. 

Po tome je ova knjiga specifična. Ona je snažno suočavanje i predstavlja jednu vrstu društvenog dijaloga o tome koliko odgovornosti nose neke političke snage – naveo je Tokača.

Autor knjige Muharem Krzić rekao je da je ideju za knjigu dobio prateći odvijanje društeno-socijalnih političkih procesa u BiH. Kaže da je smatrao svojim dužnošću da iznese brojna važna događanja koja su bitna kako za prošlost, tako i za budućnost Bosne i Hercegovine. 

 

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu