Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 15:55 |

 Vijeće ministara BiH realizovalo 90 posto zaključaka za sjednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Vijeće  ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo danas na sjednici je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc 2, poddionica: Buna - Počitelj) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Radi se o grantu Evropske unije vrijednom 6.219.140 eura, a sredstva su namijenjena  za izgradnju autoputa po međunarodnim standardima dužine 7,2 km između Bune i Počitelja.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

 

UTVRĐEN NACRT BUDŽETA

Vijeće ministara BiH je sa pet glasova za i četiri protiv utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za 3 posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 843.905.504 KM i veće je za 5 pet u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM, i na nivou su iz 2020. godine. 

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine u Nacrtu budžeta za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za 4 posto, odnosno 67.452.574 KM.

 

GRANT EU VRIJEDAN 595 HILJADA EURA ZA BOLJE VODOSNABDIJEVANJE U ZVORNIKU

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Grada Zvornika i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za zapadni Balkan/VB-IG04-BIH-ENV-02, „Bosna i Hercegovina, VATSAN program (Program vodosnabdijevanja i sanitarnih usluga) u Republici Srpskoj: Lokanj - Pilica: vodonabdijevanje Faza 1 i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Tabance u Gradu Zvorniku“.

Grant Evropske unije je vrijedan 595 hiljada eura, a ukupan cilj Projekta je da se unaprijedi i poboljša sistem vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u Zvorniku. To će se ostvariti izgradnjom sistema koji će garantovati snabdijevanje dovoljnih količina higijenski sigurne vode potrošačima i  izgradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje za naselje Tabanci.

Tim grantom je pokrivena polovina ukupno potrebnih sredstava za realizaciju Projekta procijenjene vrijednosti 1.190.000 eura, a preostala sredstva su osigurana zajmom EIB-a od 254,8 hiljade eura i domaćim doprinosom od  340,2 hiljada.

Prijedlog sporazuma o grantu sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

 

ULAGANJE U VODOSNABDIJEVANJE: OSIGURAN 1,5 MILION EVRA GRANTA EU ZA JAJCE

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog  sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Općine Jajce i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za zapadni Balkan/VB-IG04-BIH-ENV-04, ,,Bosna i Hercegovina, VATSAN projekt u Federaciji Bosne i Hercegovine: Ulaganja u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas i smanjenje gubitaka u općini Jajce“.

Riječ je o grantu EU vrijednom 1,5 milion eura, a korist od projekta imat će  27.258 stanovnika Jajca kojima će se unaprijediti životni uslovi pružanjem adekvatnih sanitarnih usluga i zadovoljavanjem potrebe vodosnabdijevanja i odlaganja otpadnih voda.

Projekt podrazumijeva izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik i smanjenje gubitaka vode u okviru postojećeg sistema, kao i izgradnju sedam  malih postrojenja za prečišćavanje vode na desnoj obali rijeke Vrbas u općini Jajce.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 9.244,964,00 eura, od čega je zajam EIB-a 4,09 miliona eura, doprinos Općine Jajce 2,04 miliona eura, grant VBIF-a (Investicioni fond za zapadni Balkan) - doprinos Evropske unije u iznosu  1,5 milion eura i ostali izvori u iznosu od 1,61 miliona eura.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

POVEĆAN GRANT ZA PODRŠKU DRŽAVNOM PROJEKTU STAMBENOG ZBRINJAVANJA

Vijeće ministara BiH utvrdio je  dva prijedloga amandmana, i to 1 i 2 na Sporazum o grantu za podršku državnom projektu stambenog zbrinjavanja između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi sa Regionalnim stambenim programom (RSP).

Amandman 1 se odnosi šesti potprojekat u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH pod nazivom: „Obnova/izgradnja 195 porodičnih kuća i izgradnja 353 stana u stambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u Bosni i Hercegovini“. Na ovaj način je povećan grant za 1.190.937 eura, čime je ukupna vrijednost granta dostigla 16.260.217 eura, s obzirom da je ranije Skupština donatora odobrila 14.800.000 eura.

Amandmanom 2 će biti osigurana dodatna finansijska pomoć u iznosu 1.555.200 eura u periodu od 2020. do 2022. godine, što će biti dovoljno za pokrivanje 20 posto operativnih troškova RSP-a u BiH, a preostalih 80 posto treba biti osigurano nacionalnom kontribucijom.

Državni projekt stambenog zbrinjavanja u vezi sa RSP-om usmjeren je na osiguranje trajnih stambenih rješenja za izbjeglice, povratnike i raseljena lica,  uz veći stepen inkluzije ranjivih kategorija.

Pojedinačni prijedlozi amandmana sa osnovama za njihovo zaključivanje biće dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

 

VMBiH PRIHVATIO INICIJATIVU ZA PROJEKAT IZGRADNJE VJETROELEKTRANE VLAŠIĆ

Vijeće ministara BiH prihvatio je Inicijativu i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfV-a, Frankfurt na Majni (KfV), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (agencija za izvršenje projekta), u iznosu 36 miliona eura za Projekt izgradnje vjetroelektrane Vlašić.

Izgradnjom vjetroelektrane snage do 50 MW na visoravni Vlašić u Srednjobosanskom kantonu stvaraju se uslovi za proizvodnju električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema. Projekt će doprinijeti ekonomskom razvoju BiH, uz korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje stakleničkih gasova.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 75 miliona eura, a finansirala bi se sredstvima kredita KfV i EIB-a u iznosima po 36 miliona eura i vlastitim izvorima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u iznosu tri miliona eura.

DONACIJA FAO-a ZA BOLJI ODGOVOR NA PRIRODNE KATASTROFE U POLJOPRIVREDI

Na sjednici je usvojen Prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa za potpisivanje projektnog sporazuma o programu tehničke saradnje „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Radi se o donaciji FAO-a u vrijednosti 190 hiljada američkih dolara za realizaciju projekta usmjerenog na smanjenje izloženosti i poboljšanje otpornosti na rizike od prirodnih katastrofa u poljoprivredi jačanjem kapaciteta i mehanizama koordinacije.

Prijedlog za potpisivanje projektnog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a bh. potpisnika je predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.  

VAKCINE PROTIV VIRUSA SARS-KoV U CARINSKOJ TARIFI 

Vijeća ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donio je Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju Carinske tarife za 2021. godinu, radi usklađivanja sa Evropskom unijom koja je objavila izmjene Kombinovane nomenklature za 2021. godinu.

Izmjene se odnose na uvrštavanje tarifnih oznaka za vakcine protiv virusa SARS-KoV, te maske za lice FFP koje se koriste kao zaštita protiv Kovida-19, kako bi se pratilo kretanje  ovih medicinskih sredstava. 

PLAN PRIJEMA KADETA U SIPA-i

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donio je Odluku o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2021. godini, i to u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovim planom je predviđen prijem 10 kadeta - čin mlađeg inspektora u SIPA-u, a njihovim prijemom neće se prekoračiti gornja granica zapošljavanja u ovoj agenciji.

Njihovo zapošljavanje planirano je od septembra 2021. godine, nakon što bude završeno njihovo četveromjesečno školovanje koje počinje u aprilu 2021. godine.

REALIZOVANO 90 POSTO ZAKLJUČAKA SA SJEDNICA VMBiH

Na prijedlog Generalnog sekretarijata, razmotren je Pregled realizacije zaključaka sa 44 održane sjednice Vijeća ministara BiH, i to 15 redovnih i 29 vanrednih u periodu od 1. januara do 30. septembra 2020. godine.

Pregledom je obuhvaćeno 27 institucija Vijeća ministara BiH koje su realizovale 566 od ukupno donesenih 628 zaključaka ili 90 posto, a 62 zaključka nisu realizovana.

Zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu realizovale zaključke Vijeća ministara da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu, te o tome u najkraćem roku obavijeste Generalni sekretarijat Vijeća ministara. 

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba biti prioritet, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'