Svijet     | 18.02.2021. 16:25 |

Diplomati - EU uvodi sankcije Rusima u martu, uoči briselskog samita čelnika

FENA Internet

BRUXELLES, 18. februara (FENA) - Evropska unija priprema se da uvede zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina u martu, eventualno uoči samita EU, nakon što je na sastanku ambasadora EU dato odobrenje za kaznene mjere, saopćili su diplomati.

Reuters je javio 11. februara da bi sankcije, u odgovoru na zatvaranje Putinovog glavnog domaćeg kritičara Alekseja Navalnog, mogle biti prve koje su uvedene na osnovu novog pravnog okvira EU usvojenog u decembru koji omogućuje bloku da poduzima mjere protiv prekršitelja ljudskih prava širom svijeta.

- Očekujem da će dodatne sankcije biti uvedene prije samita EU u martu – izjavio je visoki diplomata EU, misleći na okupljanje 27 čelnika članica bloka 25 i 26. marta u Bruxellesu. Ministri vanjskih poslova EU sastaju se 22. marta.         

Na sastanku ambasadora EU u srijedu iskazana je široka podrška sankcijama, dok su države kao što je Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska i baltičke zemlje pozvale na zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!