Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 16:56 |

Salkić: Pozivam Milorada Dodika i SNSD da prekinu sistemsku diskriminaciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić rekao je danas da su Bošnjaci zagledani u Sarajevo jer očekuju pomoć u otklanjanju sistemske diskriminacije koju provodi vlast iz Banja Luke i da to nije tako Bošnjaci bi bili više vezani za Banja Luku.

Salkić je ovo kazao reagujući na današnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvog čovjek SNSD-a Milorada Dodika u kojoj je ocijenio "da su Bošnjaci previše svezani za Sarajevo koje vodi računa samo o sebi", saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

- Nad Bošnjacima se danas u bh. entitetu RS provodi sistemska diskriminacija koja za posljedicu ima ekonomski progon onih koju su se vratili svojim kućama nakon  progona 1992. godine. Diskriminacija kao mirnodopska metoda za ostvarenje ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom prostoru mora biti zaustavljena i sankcionisana prije svega od OHR-a, međunarodne zajednice i pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci su danas bez stvarnih statusnih prava u ovom entitetu, čemu je dokaz pravoslaviziran obrazovni proces, etnički čista administracija na svim nivoima, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca što dodatno vrijeđa žrtve - rekao je Salkić. 

Navodi da nema potpune slobode i sigurnosti u sistemu i okruženju u kojem se ratni zločinci slave kao heroji, a njihovi zločini kao veliki ratni uspjesi.

- Bošnjacima nije dovoljna samo sigurnost da bi ostali na svojim ognjištima, već i statusna prava.  Danas u ovom entitetu, ako ste Bošnjak, ne možete se zaposliti u Vladi entiteta, ministarstvima, lokalnim zajednicama, zdravstvu, javnim preduzećima, entitetskim agencijama i slično. Pozivam Milorada Dodika da kao predsjednik SNSD-a, koji je vodeća stranka u entitetu RS, prekine sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu - dodao je Salkić.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!