Svijet     | 18.02.2021. 17:15 |

UN poziva na prekid ofanzive Houtha na Marib

FENA Internet

NEW YORK, 18. februara (FENA) - Posrednik UN-a za Jemen Martin Griffiths pozvao je u četvrtak da se obustavi ofanziva pokreta Houtha na grad Marib, koji je pod kontrolom vladinih snaga.

Upozorio je da "nastojanja da se postigne teritorijalna dobit silom prijeti svim izgledima za mirovni proces", javlja Reuters.

Mediji izvještavaju o intenzivnim borbama na nekoliko frontova izvan jemenskog grada Marib, koji je pod kontrolom snaga predsjednika Abdrabbua Mansoura Hadija, koji ima podršku Saudijske Arabije. Iranski pobunjenici Huthi, koji kontrolišu obližnju prijestolnicu Sanu, pokušavaju zauzeti Marib i strateške tačke koje ga okružuju, uključujući postrojenja za proizvodnju nafte i plina.

Pripadnici Houtha tvrde da su zauzeli teritoriju koja gleda na grad Marib, a koju drže snage odane Hadiju. U videu u hutijskim medijima tvrde da prikazuje hutijske borce kako potiskuju vladine snage. Marib se nalazi oko 120 kilometara istočno od Sane.

Mediji odani Hadijevoj vladi izvještavaju da su njegove snage odbranile se od boraca duž obližnjeg fronta Kassara, ubivši nekoliko desetina ljudi tokom 24 sata. VOA nije mogla samostalno potvrditi tvrdnje nijedne strane.

Arapski mediji također su izvijestili da je na obali Somalije američki mornarički brod zarobio niz malih brodova koji su sudjelovali u krijumčarenju iranskog oružja Houthima u Jemenu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu