Svijet     | 19.02.2021. 10:56 |

Očekuje se da Draghi može poboljšati situaciju u Italiji

FENA Internet

RIM, 19. februara (FENA) – Vladi novog italijanskog premijera Maria Draghija u četvrtak je uvjerljivom većinom izglasano povjerenje u Vijeću poslanika.

Za Draghijevu vladu glasalo je 535 naprema 56 poslanika, uz pet suzdržanih, zahvaljujući podršci dvije najveće stranke u parlamentu.

U srijedu je 73-godišnjem bivšem čelniku Evropske Centralne banke (ECB) izglasano povjerenje u gornjem domu parlamenta, Senatu, s 262 naprema 40 glasova.

Draghi je izabran da preuzme čelništvo nakon što je prethodna vlada bivšeg premijera Giuseppea Contea, propala u januaru u jeku sukoba oko najboljeg načina za ulaganje sredstava Evropske unije za oporavak od krize s koronavirusom.

Iako se mnogi nadaju da Draghi, koji je stekao ugled kada je očuvao vrijednost eura dok je bio na čelu ECB-a, može poboljšati situaciju u Italiji, ostaje činjenica da je to treća vlada od izbora u 2018. i da se Draghi oslanja na šaroliku koaliciju stranaka koje pokrivaju kompletan politički spektar.

On je u srijedu održao dugo iščekivani govor o svojim političkim ciljevima u Senatu, uoči glasanja o povjerenju.

Među ciljevima koje je predstavio su brža kampanja vakcinacije i ekonomske i administrativne reforme. Građani Italije teško su propatili kroz pandemiju, kazao je on noseći masku, i trebali bi biti u stanju da se oslone na institucije.

Plan potrošnje oko 210 milijardi eura pomoći EU za borbu protiv korionavirusa bit će realiziran u skladu sa zahtjevima bloka, naglasio je novoizabrani italijanski premijer, s fokusom na mlade i društvenu jednakost, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta