Svijet     | 19.02.2021. 12:57 |

Izrael i Sirija razmijenili zarobljenike uz rusko posredovanje

FENA Internet

JERUSALEM, 19. februara (FENA) – Dvojica sirijskih pastira razmijenjeni su za Izraelku u okviru sporazuma o razmjeni zarobljenika između jevrejske države i Sirije postignutog uz posredovanje Rusije.

Izraelska vojska saopćila je da su dvojica pastira uhapšena prije „nekoliko sedmica“ nakon što su prešli spornu granicu na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom.

- Vojska je vratila dvojicu pastira Crvenom križu preko prelaza Quneitra, u skladu s direktivom izraelske vlade – navodi vojska u saopćenju.

Vojska nije objavila više detalja o identitetu uhapšenih ljudi, ali je sirijska državna novinska agencija SANA potvrdila razmjenu, identifikujući sirijske zatvorenike kao Mohameda Husseina i Tareka al-Obeidana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije je potvrdio da je Rusija posredovala u razmjeni jer uživa bliske veze sa sirijskom vladom i ima vojnike smještene u toj zemlji.

Zahvaljujući se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sporazumu, izraelski čelnik izjavio je da je zatražio „pomoć od svog prijatelja, i on je djelovao“.

Netanyahu je kazao da je mlada Izraelka – koja je zalutala preko granice – na putu prema kući, i da je njegova zemlja oslobodila dvojicu pastira kao gestu dobre volje.

U okviru sporazuma, kazao je, sirijskoj aktivistici Nihal al-Mokt, koja trenutno služi kaznu prinudnog rada za javno dobro,  njena kazna bit će smanjena za tri mjeseca.

SANA je ranije javila da su dvojica pastira oslobođeni nakon sporazuma zaključenog uz rusko posredovanje koji je također omogućio oslobađanje al-Mokt.

Netanyahu je u utorak navečer sazvao vanrednu sjednicu vlade na kojoj bi se raspravljalo o „humanitarnoj situaciji“ u Siriji.

Upitan da prokomentira kratko nakon što je SANA javila o razmjeni zarobljenika, on je to nazvao „pitanjem života i smrti“.

Koristim svoje lične veze s predsjednikom Putinom kako bi riješio problem, izjavio je Netanyahu za izraelski vojni radio.

Izrael je osvojio veći dio Golanske visoravni od Sirije u Šestodnevnom ratu  1967. godine i anektirao ju je u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

Dvije zemlje tehnički su još u ratu.

Izrael redovno izvodi zračne udare po Siriji, uglavnom po ciljevima povezanim s Iranom, u onome što naziva pokušajem sprečavanja svog ljutog neprijatelja da konsolidira pozicije na svojoj sjevernoj granici, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!