Ekonomija     | 19.02.2021. 14:36 |

Delić: Za poticaje tradicionalnim zanatima u KS osigurano 250.000 KM

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić predstavio je danas Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata, u iznosu 250.000 KM.

Istakao je da su kriteriji za dodjelu poticaja: izrada proizvoda tradicionalnih zanata pretežnim udjelom ručnog rada u manjim serijama, pružanje usluga starih zanata pretežnim udjelom ručnog rada, da se obrt obavlja kao osnovna djelatnost, da obrtnici imaju stručnu osposobljenost za obavljanje obrta ili da obrt obavljaju najmanje pet godina, te da je sjedište obrta i prebivalište obrtnika u KS.

- Rok za podnošenje prijava je 30 dana, od danas, 19. februara 2021. - rekao je Delić na online pres-konferenciji.

Predstavljajući Informaciju o realizaciji Javnog poziva za subvenciju minimalne plaće za juni i juli 2020., Delić je naveo da je javni poziv zaokružen i da bi danas trebala biti objavljena konačna lista subjekata koji su ostvarili to pravo. 

Precizirao je da je zaprimljeno i obrađeno 4.315 prijava, od kojih njih 3.320 ispunjava kriterije poziva. 

- Za oba mjeseca bit će uplaćeno ukupno 6,07 miliona KM, a u narednih 10 dana bi trebale biti izvršene uplate - dodao je Delić.

Također, kazao je da je u toku izrada Nacrta odluke o poticaju poljoprivredne proizvodnje za 2021., a preliminarni tekst bi trebao biti objavljen danas.

Delić je pozvao sve poljoprivredne proizvođače da dostave prijedloge i primjedbe, te dodao da će 27. februara biti održana i javna rasprava.

Naglasio je i da je Vlada KS jučer usvojila zaključak za utvrđivanje prijedloga zakona o izmjeni Zakona o šumama KS s ciljem umanjenja naknade pravnim subjektima za općekorisne funkcije šuma od 50 posto.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo