Stranačke aktivnosti     | 19.02.2021. 15:50 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo učestvovali su na online sastanku Vijeća Evrope, na kojem je razgovarano o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima „Sejdić-Finci“, „Pilav“, „Zornić“, „Šlaku“ i „Pudarić“.

Izetbegović se zahvalio Generalnom sekretarijatu Vijeća Evrope na organizaciji ovog događaja. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina dobrovoljno pristupila Vijeću Evrope i prihvatila obavezu uvođenja evropskih demokratskih standarda, ali da sve strane u Bosni i Hercegovini ne prihvataju tu obavezu na jednak način.

Izetbegović je istaknuo da je Stranka demokratske akcije (SDA) spremna prihvatiti svaku sugestiju pravnih stručnjaka Vijeća Evrope koja je bazirana na evropskim standardima.

Podsjetio je da je u junu 2020. godine potpisao sporazum sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, kojim je riješeno pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, te da su u okviru tog dogovora utvrđeni i politički principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i izbornog zakonodavstva, prije svega u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je naglasio da ovako kompleksna pitanja ne mogu riješiti dvije političke stranke, te da je, uz medijaciju međunarodne zajednice, potrebno uključiti i ostale parlamentarne stranke koje bi trebale imati svoje predstavnike u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Izetbegović i Čolo su kazali da je neophodno izmijeniti Ustav Bosne i Hercegovine na način da se uklone diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju svakom građaninu kandidovanje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te je predložio uklanjanje postojećih etničkih odrednica utvrđenih za članove ovih institucija.

Na Izetbegovićev poziv su iz Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope najavili što skoriju posjetu Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i ostali članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu zakona Christophe Poirel, šef Odjeljenja za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava Clare Ovey, šef Odsjeka za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava Nikolaus Sitaropoulous i pravnica u Registru Evropskog suda za ljudska prava Danijela Barjaktarović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo