Bosna i Hercegovina     | 20.02.2021. 12:59 |

Poirel: Provedba presude Sejdić-Finci u najboljem interesu BiH (VIDEO)

FENA Lejla Nuhanovic

STRASBOURG/SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina mora shvatiti da je u njenom najboljem interesu, i u interesu njenog naroda, da provede presude Sejdić-Finci, kazao je šef Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel u intervjuu za Fenu.

Poirel je "boravio" u petodnevnoj virtualnoj posjeti Bosni i Hercegovini, koja je morala biti održana  ovom formatu zbog restrikcija uzrokovnih pandemijom virusa korona. U tom periodu se susreo sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima, a fokus razgovora je bio provedba presude Sejdić-Finci.

Upitan kako bi ocijenio razgovore, Poirel je kazao da su diskusije bile uspješne i da su informisani o koracima koji se poduzimaju na putu provedbe presude.

- Obaviješteni smo da je u toku uspostava interagencijske radne grupe pri Parlamentu Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će uskoro biti fomirana i da će grupa početi raditi na potrebnim reformama. Moram reći da su svi sagovornici bili optimistični i prepoznaju da je BiH dužna provesti presudu - kazao je šef Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope.

Naglasio je da su mu sagovornici kazali da „nažalost, još uvijek nema konsenzusa po ovom pitanju.“

- Podsjetio sam ih da je Vijeće Evrope tu da im pomogne. Jedno od tijela Vijeća Evrope je Venecijanska komisija, koja se, upravo, bavi pitanjima ustavnosti i ustava. Oni su tu da pruže stručne savjete i da pomogne u kompletiranju reformi - rekao je Poirel.

Napomenuo je da se nada da će reforme biti okončane do kraja ove godine, odnosno, prije općih izbora 2022. godine.

Glavna prepreka za provedbu presude, kazao je Poirel, predstavlja ustavni okvir koji je uspostavljen nakon rata. Podsjetio je da je rat završen prije mnogo godina i da je vrijeme da Bosna i Hercegovina počne gledati na budućnost, odnosno na uspostavljanje sistema u kojem nema diskriminacije.

- Ovakvo rješenje je trebalo biti privremeno. Bosni i Hercegovini je potreban drugačiji, moderniji sistem. Postoje politički lideri koji su vezani za ovaj politički sistem - sistem tri konstitutivna naroda. Za njih je veoma teško da se prebace na novi sistem jer takav sistem ne može postojati zauvijek – kazao je Poirel za Fenu.

Upitan o tome koje je prosječno vrijeme za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), s obzirom na to da presuda Sejdić-Finci nije provedena skoro 12 godina, Poirel je rekao da provedba bilo kakve presude ECHR-a zavisi od mnogih mehanizama.

- Odbor ministara Vijeća Evrope je tijelo koje je zaduženo za donošenje odluka. Oni kažu da svaka presuda treba biti provedena efikasno i brzo. Provedba presude zavisi od kompleksnih pitanja. To se ne može uraditi za sedmicu ili dvije. Ako imate politički osjetljiva pitanja treba vam konsenzus, ali bih naglasio da 12 godina nije zadovoljavajuće vrijeme - rekao je on.

Na pitanje o drugim sferama ljudskih prava na kojima BiH mora raditi, Poirel je kazao da prvenstveno mora podcrtati napredak koji je BiH postigla „posebno po pitanju usklađivanja zakonodavstva BiH sa evropskim standardima posebno kada se radi o zaštiti ljudskih prava i vladavini zakona.“

- Međutim, puno toga se još mora uraditi. Možete imati savršeno zakonodavstvo na papiru, ali ako se ne implementira onda ono ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Treba se dosta toga uraditi na borbi protiv diskriminacije, protiv korupcije, treba promovisati međusobno razumijevanje ljudi, dijalog među ljudima - kazao je on u intervjuu za Fenu.

Fokus mora biti, kaže Poiler, na unapređenju pravosuđa i nezavisnosti pravosudnih institucija jer oni služe građanima i njihova svrha je da stvore dobru sredinu za svoj narod.

S obzirom na to da postoji mnogo presuda koje zemlje širom Evrope nisu uspjele provesti, a koje očigledno krše ljudska prava, upitan da li smatra da Evropski sud za ljudska prava treba imati veću izvršnu moć, Poirel je potvrdio da je bilo razgovora o tome.

- Tužna stvarnost je što nemamo puno alata i načina da omogućimo brže izvršenje presuda. Možemo vršiti politički pritisak, koji zna biti koristan, ali nama trebaju oštriji alati da promovišemo implementaciju presuda. Odbor ministra je razgovarao o tom pitanju prije nekoliko godina. Predloženo je da se uvode finansijske sankcije, ali nije postignut konsenzus. Tako da je ovo ograničenje na efikasnost sistema, ali bez obzira na to trebamo uraditi sve što je u našoj moći da napredujemo - kazao je on.

Naglasio je da je važno da vlade zemalja razumiju da je u najboljem interesu te države da se presuda izvrši jer neizvršenje tih presuda onemogućavaju napredak tih zemalja.

- Mi godinama sarađujemo sa različitim zemljama na pitanjima koja su njima zajednička. Probleme koje BiH ima postoje također u drugim zemljama. Mi imamo iskustvo o rješavanju tih problema koje možemo podijeliti s BiH - zaključio je šef Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel u intervjuu za Fenu.

Pogledajte https://fena.ba/video/5453/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dhz70E3geRou6O-5vFRCpOVPrJQZorkM?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo