Kultura     | 20.02.2021. 10:15 |

Zenički 'Preporod' obilježio 30. godišnjicu rada na obnovi tradicije Bošnjaka

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. februara (FENA) - Prigodnim programom te koncertom narodnog orkestra, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Zenica obilježila je 30. godišnjicu obnavljanja rada i 10. godina svog orkestra, kojim rukovodi Halid Kobić.

Kobić ističe kako je član “Preporoda”, koji je svoj rad obnovio 11. februara 1991. godine, postao već dvije godine kasnije.

- Narodni sam orkestar preuzeo 2010. godine, od kada djelujemo u kontinuitetu. Bazirali smo se na afirmaciji i očuvanju naše sevdalinke te pjesama duhovnog karaktera- ilahija i kasida. Zapažene smo nastupe imali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a kroz naš orkestar prošlo je 50-ak muzičara i vokalnih solista različitih obrazovnih profila - ističe Kobić, koji napominje da tradicionalno sudjeluju na bajramskim manifestacijama te brojnim drugim programima u gradu Zenica.

Nedavno izabrani novi predsjednik BZK “Preporod” Zenica, profesor Pravnog fakulteta u Zenici dr. Anes Husejinspahić, naglasio je da kao zajednica kulture, prije svega, imaju zadatak da očuvaju bošnjački identitet te da spriječe sve aktivnosti usmjerene na rušenje identiteta Bošnjaka.

- U narednom bismo periodu, s našim ciljevima, trebali odgovoriti svemu onome što građani od nas očekuju. Vrijeme je da ponesemo i kulturnu scenu grada Zenice, a to podrazumjeva aktivno sudjelovanje u svim i društveno-političkim procesima te drugim aktivnostima na području Grada - podvlači Huseinspahić.

“Preporod” djeluje u ruiniranom prostoru Doma Armije BiH pa je i novi prostor, najavljuje, jedan od prioriteta rada za naredni period. Napominje da su u gradskom budžetu prošle godine za rad nacionalnih društva BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPD “Prosvjeta”, bilo predviđeno po 20.000 KM, ali je realizirano samo po 10.000 KM.

Zbog njihove tradicije i značaja za kulturni život, podvlači, amandmanom su ove godine zatražili i poseban “ekonomski kod u gradskom budžetu za svoje, ali i za druga dva nacionalna društva”. “Preporod” će, najavljuje, raditi i na uspostavi kulture političkog dijaloga koja je, smatra, posljednjih godina na vrlo niskom nivou u tom gradu pa zbog pojedinačnih i partikularnih interesa političara ispaštaju građani.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo