Bosna i Hercegovina     | 20.02.2021. 18:42 |

Mandić: Ime 105.mtbr zlatnim slovima uklesano u temelje naše Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Predstavnici Općine Centar Sarajevo i boračkih udruženja položili su cvijeće ispred spomen-obilježja Mala kula na Grdonju gdje je održana centralna manifestacija obilježavanja 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH. 

Čestitajući današnji dan saborcima, načelnik Općine Centar Srđan Mandić kazao je da je zlatnim slovima ime te brigade uklesano u temelje Bosne i Hercegovine. 

- Ta brigada je čudo otpora koje je odoljelo napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Većina pripadnika te brigade odmah se, na početku rata, priključila odbrani grada i države BiH. Nisu imali odgovarajuću vojnu obuku, prvi put u životu držali su pravo oružje u rukama. Ali, imali su veliko srce. Ta brigada je i simbol časne odbrane Sarajeva, koje je prvi put zahvaljujući toj borbi ostalo neosvojen i nepokoren grad. Zbog tih heroja imamo obavezu da, za generacije koje dolaze, obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava, veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini - poručio je Mandić.

Manifestacija je započela odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima učenjem Fatihe i minutom šutnje. Sin maloljetnog borca Ajdin Šegalo predao je ratnu zastavu 105. motorizovane brigade komandantu manevarskog bataljona te brigade Munibu Derviševiću. 

Na sadašnje stanje boračke populacije osvrnuo se komandant Dervišević. 

- Kad se sjećamo i govorimo o našim saborcima i svima onima koji su dali svoj život za slobodu ovog grada i države BiH, moramo biti ponizni do zemlje. Mnogo je godina na ovim i drugim mjestima spominjano kako i kad je nastala 105. mtbr. I mi to odlično znamo jer smo je sami pravili i zbog toga pamtimo naših 315 šehida čija su imena uklesana u ovo spomen-obilježje. Posebnu pažnju, u ovom vremenu, moramo usmjeriti prema porodicama šehida i poginulih borca, prema ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i prema svim kategorijama koje su nam pomogle u našoj borbi. Obilježavanje godišnjica naše brigade ne smijemo prepustiti zaboravu - kazao je Dervišević.

Obratio se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Centralnoj manifestaciji je prethodilo postrojavanje članova Udruženja maloljetnih boraca na Sedreniku, te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade, koju su bivši borci nosili ratnim putem te brigade do spomen-obilježja Mala kula na Grdonju.

Obilježavanje 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade održano je uz propisane epidemiološke mjere zaštite, a prisustvovali su i članovi porodica šehida i poginulih boraca te demobilisanih boraca, saopćeno je iz Općine Centar. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'