Bosna i Hercegovina     | 21.02.2021. 16:26 |

Praštalo i Hadžikadić o društvenom konventu o EU budućnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo sa suradnicima nastavio je dijalog s političkim strankama vezano za pokretanje opšteg društveno-političkog dijaloga "Konvent društva o EU budućnosti Bosne i Hercegovine".

Tim povodom, Praštalo je razgovarao u Sarajevu s Mirsadom Hadžikadićem, predsjednikom Platforme za progres, kojom prilikom mu je predstavio projekt Evropskog pokreta, koji bi trebao da zaživi u sklopu obilježavanja "Dana i mjeseci EU u BiH" u maju 2021.godine, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Tom prilikom rečeno je da će se projekt baviti samo i isključivo sa 14 pitanja i mišljenja Evropske unije o kandidatskom statusu i budućnosti BiH, kao potencijalnog člana EU.

Predsjednik EP u BiH  je informirao domaćina da su sve proevropske političke grupacije (EPP, SDE, ALDA) - članice Evropskog parlamenta, ujedno i kolektivne članice Evropskog pokreta Internacional (EMI) sa sjedištem u Briselu, čime se simbolizira "evropsko jedinstvo“. 

Evropski pokret u BiH, poziva sve proevropske stranke u Bosni i Hercegovini, a posebno one koje su članice navedenih političkih grupacija, koje su zastupljene u Evropskom parlamentu u Briselu i Strazburgu,  da se pridruže i konkretno, a ne deklarativno, kao što je to do sada uglavnom bio slučaj, razgovaraju otvoreno i jasno sa svim društvenim segmentima o evropskoj budućnosti bh zajednice i društva u cjelini.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić je pozdravio inicijativu Evropskog pokreta i kazao da će na predsjedništvu informirati rukovodstvo stranke o razgovoru i susretu sa predsjednikom organizacije.

Dodao je da je ta stranka multietična, da su kao politički debitant, ostvarili više nego dobar rezultat na nedavnim lokalnim izborima sa 22 vijećnička mjesta, da se već sada ozbiljno spremaju na opće izbore 2022.godine, pri čemu očekuje da će stranka još više dobiti na zamahu, te da drugu budućnost osim EU i euroatlanskih integracija naše društvo nema, tako da će se sigurno založiti da Platforma za progres pristupi konventu i društvenom dijalogu o EU budućnosti Bosne i Hercegovine.

U ponedeljak, predstavnici Evropskog pokreta u BiH će posjetiti Hercegovinu, gdje će obići neke od partnerskih lolaknih zajednica i razgovarati sa stranačkim liderima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu