Svijet

Johnson danas predstavlja plan izlaska iz lockdowna

Internet, Foto:Arhiva

LONDON, 22. februara (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će predstaviti plan  izlaska iz lockdowna koji je uveden zbog sprečavanja širenja COVID-19 u pokušaju da postepeno ponovo otvori teško oštećenu ekonomiju vrijednu tri biliona dolara.

Velika Britanija se nada da će njena, jedna od najbrže uvedenih vakcinalnih kampanja u svijetu pomoći oporavku ekonomije.

S više od 120.000 smrtnih slučajeva, Velika Britanija je peta država u svijetu s najvećim brojem smrtnih slučajeva i doživjela je najveći ekonomski pad u više od 300 godina, prenosi Reuters.

Ali brzi početak uvođenja vakcine uz skoro dvomjesečni strogi lockdown znači da Johnson sada može postepeno ublažavati ograničenja, dajući prednost povratku u škole i druženju ljudi na otvorenom.

- Naše odluke donijet će se s najnovijim podacima u svakom koraku, a mi ćemo biti oprezni prema ovom pristupu kako ne bismo poništili napredak koji smo do sada postigli - reći će on u obraćanju koje je ranije objavio njegov ured.

Pod pritiskom i političara iz vlastite konzervativne stranke da ponovno pokrene ekonomiju, i naučnih savjetnika koji se plaše ponovne pojave virusa ako dođe do prebrzog ukidanja mjera, Johnson treba d donosi teške odluke, navodi Reuters.

Posljednjih mjeseci je bio na puno većem oprezu, a njegov ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju da će svako ublažavanje, poput ponovnog otvaranja škola 8. marta, biti praćeno nekoliko sedmica kako bi se otkrio uticaj na širu populaciju.

(FENA) B.D.