Regija     | 22.02.2021. 13:06 |

Slovenija: Pad zaraze, izlazna strategija za covid bolnice

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. veljače (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 247 zaraza koronavirusom, uz 8 preminulih od Covida-19, pa bi uz takve trendove već idući tjedan moglo doći do ukidanja policijskog sata, uz postupno vraćanje bolnica redovnim programima, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno još 584 covid pacijenata i njihov se broj nastavlja smanjivati, pa su prema "izlaznoj strategiji" vlade dvije bolnice već prestale primati takve bolesnike i vraćaju se svojim redovnim programima, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Alenka Forte, državna tajnica u ministarstvu zdravstva.

Strategija povratka bolnica redovnim programima vezana je na broj hospitaliziranih u cijeloj državi i sastavljena je od četiri faze. Kad u bolnicama bude manje od 100 oboljelih oni će se liječiti samo u najvećim bolnicama u Ljubljani i Mariboru, te bolnici za plućne i respiratorne bolesti Golnik.

U međuvremenu ministarstvo zdravstva preporučuje bolnicama da do daljnjega 10 posto raspoloživih bolničkih postelja i dalje imaju "rezervirane" za oboljele od covida.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutno još samo 11.032 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dvostruko manje nego pred koji tjedan, a 14-odnevna incidencija - broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna - spustila se na 522. Tako se Slovenija s trećeg mjesta najugroženijih europskih država spustila na peto, no vlada i dalje upozorava na opasnost povratka na lošiju epidemiološku sliku ako građani budu zanemarivali propisane mjere.

Protekli je vikend u Sloveniji bio prvi nakon što je ukinuta zabrana napuštanja matičnih općina, a bili su otvoreni i svi trgovački centri.

U trgovinama je obvezno nošenje maski, držanje razmaka od dva metra, dezinfekcija ruku.

Još nisu cijepljene sve osobe starije od 80 godina, ali ni svo zdravstveno osoblje, a preostali zdravstveni djelatnici pozivaju se kampanjom na cijepljenje.

U Sloveniju je u ponedjeljak prispjelo novih 22.230 doza Pfizer-BioNTechova cjepiva, a do nedjelje je cijepljeno ukupno 94.304 ljudi, nešto manje od pet posto populacije, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo