Svijet     | 22.02.2021. 14:43 |

U EU dogovorili pripremu za uvođenje sankcija Rusiji zbog Navalnija

FENA Internet

BRISEL, 22. februara (FENA) - Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su se u ponedjeljak da nastave sa sankcijama četvorici visokih ruskih zvaničnika kao odgovor na zatvorsku kaznu kritičara Kremlja Alekseja Navalnija, izjavila su dvojica diplomata EU, dopuštajući da pripreme za uvrštavanje na spisak započnu.

Tokom sastanka 27 ministara vanjskih poslova bloka nije razgovarano o imenima, ali diplomate su rekle da će na meti biti šef ruskog Istražnog odbora koji vodi istrage o velikim zločinima, direktor zatvora, direktor ruske Nacionalne garde i generalni tužitelj, javlja Reuters.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je ranije u ponedjeljak da njegove kolege iz EU-a trebaju dati zeleno svjetlo sankcijama protiv ruskih zvaničnika odgovornih za zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navalnija i za suzbijanje pro-demokratskih aktivista.

Poziv Berlina utire put sankcijama koje će se uvesti sljedećeg mjeseca u onome što, kako kaže 27-člani blok, treba smatrati porukom predsjedniku Vladimiru Putinu da se u Rusiji moraju dopustiti rasprave i protesti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!