Bosna i Hercegovina     | 22.02.2021. 17:24 |

Gudeljević-Mosoti:Daljnju suradnju Ministarstva i UNPFA posebno posvetiti mladim

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je tokom susreta s predstavnikom UNFPA za BiH Johnom Kennedyjem Mosotijem razgovarala o prethodnim iskustvima suradnje Ministarstva i UNFPA za BiH kroz oblast zdravstva, obrazovanja i državljanstava.

Mosoti je čestitao ministrici Gudeljević na njenoj veoma prepoznatljivoj, otvorenoj, spremnosti za pozitivne pomake kroz polja djelovanja u izravnoj nadležnosti Ministarstva.

Ministrica Gudeljević je naglasila kako je veoma važno pokazati dobru volju i neprestano insistirati na uključenosti svih nivoa vlasti jer bez koordinacije nije moguće postići napredak imajući u vidu posve decentraliziranu vlast u BiH.

Važan aspekt daljnje saradnje UNFPA i Ministarstva bi se ponajprije ogledao kroz aktivnosti koje se odnose na mlade jer su mladi ona snaga društva kroz koju dolaze sve promjene i svi pomaci.

Mosoti je istakao da u BiH nema koherentnog angažmana o mladima te da naredni zajednički koraci treba da osnaže međusobnu suradnju svih tijela u BiH, a kroz pomoć UNFPA.

Ministrica Gudeljević je dodala da je jedan od njenih prvih zadataka bio formiranje Povjerenstva za koordinaciju pitanja mladih u BiH i održavanje sastanaka sa nadležnim entitetskim ministarstvima koja vode brigu o mladima, što je rezultiralo pokretanjem tog pitanja sa mrtve točke, saopćeno je iz MCPBiH.

Kao naredni zajednički koraci dogovoreni su aktiviranje radne skupine koja se bavi reproduktivnim zdravljem, održati radni sastanak sa entitetskim ministarstvima koja vode brigu o mladima, kao i odjelom u Brčko distriktu.

Ključne ideje i aktivnosti delegirati pred međunarodnim tijelom što bi ujedno i bio maksimalni opseg rada tog ministarstva - kreiranje strategija na međunarodnoj razini.

- Meni bi osobno bilo veoma drago da izgradimo mapu puta, a Lisabonska deklaracija je dobar temelj za to – istakla je na kraju razgovora ministrica Gudeljević.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana