Svijet     | 22.02.2021. 20:40 |

Khamenei: Iran bi mogao obogaćivati uran do 60 posto

FENA Internet

TEHERAN, 22. februara (FENA) - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u ponedjeljak da bi Islamska Republika mogla obogatiti uran i do 60 posto ukoliko bude potrebno, najavljujući da "nikada neće popustiti u nuklearnom pitanju".

To bi bilo daleko više od 3,67 posto limita uvedenog Iranu u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, ali ipak znatno niže od oko 90 posto potrebnih za proizvodnju atomske bombe.

Iran je u više navrata negirao da pokušava stvoriti nuklearno oružje, na što je ukazao Khamenei u komentarima postavljenim na njegovom zvaničnom websiteu u ponedjeljak.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme dok Teheran, američki predsjednik Joe Biden i evropske sile pokušavaju spasiti ugroženi nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama. Sporazum je bio na rubu propasti otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao svoju zemlju iz njega u 2018., ponovo uvodeći pogubne sankcije Iranu.

Teheran je odgovorio godinu dana kasnije postepeno napuštajući svoje obaveze preuzete sporazumom.

Khamenei je izjavio da iranski limit obogaćivanja urana neće biti 20 posto i da će ići do tačke koja im je potrebna i koju zahtijeva njihova zemlja.

Dodao je da bi Iran mogao povisiti obogaćivanje urana do 60 posto za pogonsko gorivo i u druge svrhe.

- Islamska Republika nikada nije popuštala u nuklearnom pitanju i mi ćemo nastaviti ići putem koji naša zemlja zahtijeva danas i  sutra - izjavio je iranski vrhovni čelnik, prenosi AFP.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo