Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 13:32 |

Austrija i Francuska donirale bh. službama opremu za spašavanje (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Primopredaja opreme za civilnu zaštitu i gorske službe spašavanja koju su donirale Austrija i Francuska upriličena je danas u Sarajevu.

Radi se i tehničkoj i sanitetskoj opremi vrijednoj 20.000 eura koja je nabavljena u okviru TAIEX projekta "Jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja u BiH".

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann izjavila je da će u sklopu projekta biti angažovani stručnjaci za provođenje obuke, po principu tzv. "treniranja trenera".

Dodala je da će austrijski stručnjaci sedam dana provesti u BiH, nakon čega će bh. osoblje provesti jednu sedmicu na obuci u Francuskoj.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic istakla je da joj je zadovoljstvo što njena zamlja zajedno s Austrijom učestvuje u projektu koji bi trebao biti vrlo koristan bh. gorskim službama.

Navela je da su obje te zemlje planinske i da imaju možda i najbolje stručnjake u toj oblasti.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zahvalio je na vrijednoj donaciji koju će bh. spasioci upotrebljavati na najbolji mogući način.

- Austrija i Francuska su istinski veliki prijatelji Bosne i Hercegovine što su potvrdili više puta u nesrećama, kao i u današnjoj saradnji - poručio je Cikotić. 

Oprema je uručena Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Republičkoj upravi civilne zaštite RS, Gorskoj službi spašavanja u BiH, Gorskoj službi spašavanja u BiH i Odjelu za javnu sigurnost Brčko Distrikta.

Pogledajte https://fena.ba/video/5463

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fOOI5I91eqJGZsorjS2Gb5XJy1j7hC8s?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana