Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 13:29 |

Strömquist - Forto: Prezentacija studije za procijenu kvaliteta zraka u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Ambasadoricu Švedske u Bosni i Hercegovini Johannu Strömquist danas je ugostio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto s kojom je razgovarao o zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti i borbi protiv korupcije.

Poseban akcent je stavljen na Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji će Vlada Švedske nastaviti da finansira.

Ambasadorica Strömquist je informisala premijera kako će krajem jeseni prezentirati studiju u kojoj će biti svi relevantni podaci na osnovu kojih će se moći procijeniti kvalitet zraka u Kantonu, te kolika je zapravo štetnost zagađenosti po ljudsko zdravlje. Tu studiju su radili stručnjaci iz Švedske.

Istakla je kako im je u interesu da u svim ovim oblastima rade zajedno s Kantonom, kao lokalnim partnerom u javnom sektoru, te sa organizacijama civilnog društva, kako bi se stvorile pozivne promjene koje će koristiti građanima.

Premijer Forto je naglasio kako je Ambasada Švedske uvijek pomagala Kantonu u rješavanju mnogih pitanja, posebno kada je riječ o zaštiti zraka i kontinuiranom praćenju kvaliteta zraka.

 - Švedska se godinama borila sa ovim problemom koji mi imamo danas i u tome je uspjela zahvaljujući obnovljivim  izvorima energije i trošenju puno manje energije nego mi - poručio je premijer.

Dodao je kako bi njihov model dobre prakse trebalo samo preslikati i na osnovu toga kreirati mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'