Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 17:06 |

Čelnici Goražda posjetili sarajevsku Općinu Novi Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Delegacija Grada Goražda, gradonačelnik Ernest Imamović i predsjedavajući Gradskog vijeća Bajro Obuća posjetili su Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje su se sastali sa načelnikom Semirom Efendićem, predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Tajibom Delalićem i Nezirom Hadžićem.

Gosti iz Goražda interesirali su se za iskustva u radu u lokalnoj zajednici, a koja Općina Novi Grad ima kroz mnogobrojne realizovane projekte. Tokom susreta je razgovarano i o problemima koje imaju sve lokalne zajednice u BiH u okviru ustavno-pravnog uređenja, kao i o uspostavljanju i razvijanju saradnje dviju jedinica lokalne samouprave.

„Razgovarali smo i o konkretnim temama, prije svega, bili su zainteresirani za način na koji je Općina Novi Grad vršila obilježavanje datuma i događaja iz proteklog perioda odbrane naše zemlje od agresije. Znamo da Goražde nosi epitet „grad heroj“, posebno su bili zainteresirani za naš projekat Doma oslobodilaca. Podjelićemo naša iskustva i ustupiti projektnu dokumentaciju i na taj način pomoći im u realizaciji takvog projekta“, kazao je načelnik Efendić, izrazivši nadu da će energija koju nose mladi zajedno sa iskustvom starijih kolega, kakvo ima predsjedavajući Obuća, doprinjeti tome da se razvoj grada Goražda ubrza u godinama koje su pred nama.

Dogovoreno je da se u narednom periodu organizira uzvratna posjeta Gradu Goražde prilikom koje će biti nastavljeni razgovori o načinima na koje ove dvije jedinice lokalne samouprave mogu da sarađuju u budućnosti.

Uz zahvalu na gostoprimstvu, gradonačelnik Goražda kazao je da cijeni projekte i aktivnosti koje je Općina Novi Grad, na čelu sa načelnikom Efendićem napravila u protekla dva njegova mandata.

„Sve one projektne aktivnosti koje smo vidjeli, koje je Novi Grad na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem napravio, mi cijenimo i želimo ta iskustva upotrijebiti u razvoj grada Goražda i svih onih aktivnosti koje smo planirali. Obzirom da grad nosi epitet „grada heroja“, na lokalitetu Rorovi namjeravamo našim građanima izgraditi jedan objekat kakav je Dom oslobodilaca na Žuči, da mogu sa svojom djecom i unucima doći i čuti šta se tu zapravo dešavalo u periodu odbrane naše zemlje od agresije. Isto tako šaljemo poruku mira iz grada na obalama rijeke Drine, ali naravno našu historiju nikada ne želimo zaboraviti“, izjavio je Imamović.             

Predsjedavajući Obuća naglasio je da kroz saradnju i međusobno razumijevanje, na bazi iskustava uspješnih lokalnih zajednica kakva je Općina Novi Grad i Grad Goražde želi da gradi ljepšu budućnost, kako bi građane Goražda i sami grad stavili na prvo mjesto, kako i zaslužuju, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo