Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 19:28 |

Otvoren Laboratorij za simulacije u logistici i ITS-u na Fakultetu za saobraćaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) – Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Laboratorij za simulacije u logistici i ITS-u, koji predstavlja upravljačku i informatičko-komunikacijsku nadgradnju klasičnog saobraćajnog i komunikacijskog sistema.

Laboratorij su otvorili ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, te dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Amel Kosovac.

- Laboratorij će od danas biti dat na korištenje i obrazovanje više od 800 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu - kazala je ministrica Husić-Mehmedović.

Dodala je kako će radom u laboratoriju studenti razviti vještine povezivanja pojedinih nastavnih cjelina, koje se obrađuju u okviru izvedbenih planova različitih kolegija, a što je neophodno za izradu kvalitetnih završnih, master i doktorskih radova iz područja tehnologije prometa i transporta.

U Laboratoriju će se izvoditi nastava iz kolegija koji u okviru svog nastavnog plana i programa podrazumijevaju korištenje specijaliziranih računarskih programa za modeliranje i ispitivanje logističkog sistema, kao i simulacije ITS operacija potrebnih za učenje i temeljito razumijevanje logističkog sistema u cijelosti.

Predstavnici Fakulteta za saobraćaj i komunikacije su istakli da je rad u Laboratoriju za simulacije u logistici i ITS-u važan i neizostavan dio obrazovanja za studente, jer im pomaže u razumijevanju i ispitivanju kompleksnih tehničko-tehnoloških sistema u okviru logističkog prometnog procesa.

Naglašen je i veliki značaj nabavke i korištenja te opreme u prilagođavanju standardima i normativima u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo