Svijet     | 24.02.2021. 10:50 |

SAD se žele vratiti u Vijeće za ljudska prava UN-a

FENA Internet

ŽENEVA, 24. februara (FENA) - Sjedinjene Države žele se ponovo vratiti u sastav Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija kasnije ove godine, rekao je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken, obilježavajući najnoviji međunarodni angažman Bidenove administracije.

Blinken, obraćajući se Vijeću u ranije snimljenom video zapisu, rekao je da će administracija predsjednika Josepha Bidena raditi na uklanjanju onoga što je nazvao "nesrazmjernim fokusom" Foruma u Ženevi na američkog saveznika Izrael.

Pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, Sjedinjene Države napustile su Vijeće u junu 2018. godine, ali se vlada Bidena vratila kao posmatrač ranije ovog mjeseca, javlja Reuters.

- Drago mi je što mogu najaviti da će Sjedinjene Države ponovo podnijeti zahtjev za Vijeće za ljudska prava za mandat 2022.-24. Ponizno molimo za podršku svih država članica Ujedinjenih nacija u našoj želji da se vratimo u sastav ovog tijela - rekao je Blinken.

Godišnji izbori za trogodišnje članstvo u vijeću od 47 zemalja članica trebali bi se održati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u oktobru. Britanija, Kina i Rusija su među trenutnim članicama.

- Dok se Sjedinjene Države ponovo ne vrate u sastav, apelujemo na Vijeće za ljudska prava da obrati pažnju na svoje politike. To uključuje njegov nesrazmjerni fokus na Izrael - rekao je Blinken.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo