Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 12:56 |

ZDK - Upozorenje građanima kod eventualnog paljenja vatre

FENA Saopćenje

ZENICA, 24. februara (FENA) - Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Građani su pozvani na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, saopćeno je iz Zeničko - dobojskog kantona (ZDK).

U narednom periodu predstoji proljetno čišćenje, krčenje i uređenje privatnih posjeda, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada, suhe trave i niskog rastinja. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, apeluje se na građane da izbjegavaju taj način uništavanja korova i čišćenja njiva.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Kantonalna uprava za šumarstvo podsjeća građane da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine.

- U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel - stoji u saopćenju.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli tih radnji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta