Svijet     | 24.02.2021. 13:02 |

Beč uvodi jedinstvenu tarifu za taksije

FENA Saopćenje

BEČ, 24. februara (FENA) - U glavnom gradu Austrije uvode jedinstveni tarifni sistem za taksije, koji obuhvata startnine, kilometražu i vrijeme čekanja. Paušalna stopa bi se trebala primjenjivati i na platformama poput Ubera, a u planu je i da se od 2025. godine kao novi taksiji mogu registrovati isključivo električna vozila.

Član gradske vlade, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća Peter Hanke, predsjednica Komore rada Renate Anderl i predsjednik Privredne komore Beča Walter Ruck dogovorili su jedinstvenu tarifu za bečke taksije, koja bi trebala biti za sve transparentnije i korisnija.

Dnevna startnina iznosit će 3,40 eura, a noćna 3,80 eura. Kilometraža do pet kilometara koštat će 0,80 eura po kilometru, a za duže vožnje 0,50 eura po kilometru. Vrijeme čekanja, naplaćivat će se pola eura po minuti. Za rezervacije vožnji cijena će biti fleksibilna i moći će se povećati ili sniziti za 20 posto.

- Za moderan grad poput Beča važno je da se mobilnost uskladi s potrebama stanovništva i gostiju iz inostranstva. Ovim korakom poboljšavamo ponudu mobilnosti u Beču, također promovišemo grad kao poslovnu i turističku lokaciju - smatra Peter Hanke, saopćio je Eurocomm-PR.

Funkcionalnost novog tarifnog modela će biti revidirana kroz godinu dana. Posebno će se obratiti pažnja na zaštitu okoliša i sprječava li model socijalni damping. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo