Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 15:13 |

'Dan ružičastih majica' obilježen u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - "Dan ružičastih majica” obilježen je danas  u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je svim osnovnim i srednjim školama dostavilo instrukciju da škole obilježe "Dan ružičastih majica“, odnosno Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školi.

Sugerisalo je i da učenici ukoliko žele mogu podržati ovaj značajan dan, obući ružičaste majice za vrijeme nastave u učionici ili online okruženju, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovaj dan se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, a proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Obilježavanje "Dana ružičastih majica“ potaknuto je događajem u kojem je dječak iz Kanade u školu obukao ružičastu majicu, u znak podrške oboljeloj majci od karcinoma dojke, a zbog koje je postao meta vršnjačkog nasilja u školi.

U znak podrške, nakon tog događaja, kolegice i kolege iz razreda su narednih dana dolazili na nastavu u ružičastim majicama.

“Dan ružičastih majica” je prilika da se učenicima, nastavnicima i društvu u cjelini skrene pažnja na problem, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja u školama, te ih potakne na razvoj svijesti o nultoj stopi tolerancije na vršnjačko nasilje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo