Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 15:41 |

Hadžibajrić nagradio najuspješnije mlade robotičare

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić primio je danas članove reprezentacije Općine Stari Grad u robotici, koji su na nedavno održanom državnom takmičenju osvojili visoko treće mjesto. 

Za njihov uspjeh općinski načelnik nagradio ih je novčanim nagradama, knjigama, zahvalnicama i certifikatima. 

Reprezentacija je činilo šest učenika iz svih starogradskih osnovnih škola, a izabrani su na osnovu njihovih odličnih nastupa u Robotičkoj ligi Starog Grada. Državno takmičenje održano je u online formi krajem prošle godine, a treće mjesto u konkurenciji 25 ekipa iz cijele BiH je odličan rezultat. 

Općina Stari Grad već godinama podržava i potiče starogradske osnovce na bavljenje ovom modernom i naprednom naukom.

Kako pojašnjava Hadžibajrić, sve je počelo još 2017. godine kada je uočen veliki talenat i potencijal mlade robotičke ekipe iz OŠ "Vrhbosna", koji su poslani na Svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici u kinesku metropolu Šangaj i sa nje se vratili sa nagradom.

- Općina Stari Grad oduvijek je podržavala svoje osnovce u raznim aktivnostima, bilo sportskim, ili tehničkim, te to definitivno namjerava nastaviti i u budućnosti. Nažalost, pandemija koronavirusa mnoge je stvari učinila komplikovanijim u posljednjih godinu dana, onemogućila susrete i putovanja. Iskreno se nadam i želim da u ovoj godini bude više mogućnosti za još bolje bavljenje robotikom, jer ovo vaše priznanje mnogo znači Starom Gradu, ali i čitavom Kantonu Sarajevo - kazao je osnovcima Hadžibajrić.

Organizatori ovog državnog takmičenja - Spark school iz Mostara, Hadžibajriću su uručili zahvalnicu za podršku, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta