Ekonomija     | 24.02.2021. 15:47 |

FARMA II - Pravi gurmanski užitak, restorani i lokalna organska hrana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekat, donosi priče o tri restorana koji su svoje poslovne modele izgradili na konstantnoj ponudi lokalne, organske i zdrave hrane na svojim jelovnicima.

"Žara iz duvara" je restoran iz Sarajeva, čiji naziv, iako neobičan, zapravo je vrlo simboličan. Naziv je ilustracija namjere restorana da svojim gostima ponudi jela od sastojaka koji im doslovno rastu pod prozorom, a žara je izabrana kao savršen primjer. Ovdje organski proizvedena žara služi kao osnova za razna slana i slatka jela i pića, pri čemu nije jedini lokalni sastojak na meniju restorana.

Da bi istrajali u svojoj orijentaciju ka domaćim proizvodima, restoran nudi i travnički i kozji sir domaćih poljoprivrednika iz centralne BiH, autohtoni slanutak i grah iz Popovog polja na jugu i bamiju iz Gračanice na sjeveru zemlje.

U restoranu "Mlin" u Varešu domaćini su svjesni da ponuda jela od domaćih sastojaka znači da njihovi gosti na svojim tanjirima mogu uživati u okusima lokalne prirode. Zbog toga se njihov domaći hljeb mijesi od lokalno uzgojene organske pšenice, riba se uzima iz obližnjeg bazena, a sirevi se na stolove šalju doslovno s obližnjih farmi. Reakcije gostiju su pozitivne jer većina njih cijeni mogućnost da konzumira proizvode u čije porijeklo mogu biti sigurni.

Restoran "Nova tradicija" iz Banje Luke već svojim nazivom nagovještava posvećenost oživljavanju stare tradicije oslonjene na lokalne izvore ukusne hrane u kombinaciji sa savremenim ugostiteljskim standardima. Ovdje riječ "lokalni" ne znači da se restoran oslanja samo na hranu koja dolazi iz njegovog neposrednog okruženja u okolini Banje Luke.

Zapravo, restoransku ponudu domaćeg i poznatog sira Trapista odlično nadopunjuju porcije jednako domaćeg hercegovačkog pršuta ili organskog džema od šljiva. U svakom slučaju, ovaj spoj lokalnih i regionalnih domaćih specijaliteta se pokazao uspješnim za restoran koji danas prima goste iz svih krajeva BiH.

Ovi su restorani samo neki od primjera sinergije postignute kroz saradnju s proizvođačima hrane iz lokalnih zajednica i želje da se zadovolji potreba potrošača za zdravom i organskom hranom.

Informacije o njihovim kolegama i istomišljenicima mogu se pronaći na nedavno pokrenutoj web stranici Hrana Gurmana www.hranagurmana.ba koja služi kao zajednička platforma za povezivanje proizvođača i potrošača hrane u lokalnim prehrambenim lancima od farme do trpeze, saopćeno je iz projekta FARMA II.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo