Stranačke aktivnosti     | 24.02.2021. 17:43 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sabina Ćudić: Ministrice Turković i Gudeljević bi zbog današnjih skandaloznih izjava o nabavci vakcina morale podnijeti ostavku

Povodom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali i izjava ministrica Turković i Gudeljević u vezi s nabavkom vakcina neophodnih za suzbijanje pandemije koronavirusa, reagirala je Sabina Ćudić iz Naše stranke.

„Na današnjoj press konferenciji ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, opisala je dosadašnji rad Vijeća ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom te ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, na nabavci vakcina - kao perfektan i profesionalan. Posebno je skandalozno da je ministrica naglasila da vlasti ne planiraju direktnim sporazumima nabaviti vakcine, zbog reakcija javnosti na aferu respiratori. Na ovaj način ministrica nam je najdirektnije poručila da vlast kažnjava građane zbog reakcija na pomenutu aferu te da, ako imamo primjedbe na nezakonite radnje, ne trebamo računati na zakonitu kupovinu vakcina.

 

Podsjetit ću da su gospodina Tegeltija i ministricu Gudeljević od smjene upravo spasili zastupnici SDA, koji su glasali protiv nepovjerenja Vijeću ministara koju je Naša stranka inicirala u državnom parlamentu. Radi se o jedinoj državnoj vlasti u Evropi i regionu koja ne samo da ne učestvuje u nabavci vakcina, već aktivno blokira niže nivoe vlasti u pokušajima da obezbijedi vakcine za građane.

 

Istovremeno, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, federalna vlast je za nabavku vakcina u potpunosti prebacila odgovornost i krivicu na državni nivo pa su se tako koalicioni partneri HDZ i SDA ogradili od odgovornosti na oba nivoa vlasti.

Dok se građani Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore vakcinišu, niti jedan zdravstveni radnik u FBiH, niti jedna starija osoba u FBiH nije primila vakcinu. To nije spriječilo ministrice Turković i Gudeljević da se zajedno sa Vladom FBiH hvale (ne)učinjenim i opišu svoj rad kao 'perfektan', okrivljujući Covax mehanizam, uprkos tome da je Bosni i Hercegovini 29. januara decidno isporučen hladan tuš: da nećemo dobiti vakcine dok se niz uslova koje nismo ispunili ne obezbijede. Umjesto prihvatanja odgovornosti, ministrice pribjegavaju teorijama zavjere pa su za nepostojanje vakcina odgovorni apsolutno svi, osim njih. Ministrice, vrijeme je da se pridružite realnosti i date ostavke, zajedno sa kolegom Tegeltijom.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo