Svijet     | 24.02.2021. 20:08 |

Merkel: Varijante COVID-19 povećavaju rizik od trećeg vala zaraze

FENA Internet

BERLIN, 24. februara (FENA) - Nove varijante COVID-19 povećavaju rizik od trećeg vala zaraze u Njemačkoj i ta zemlja mora postupati s velikom pažnjom kako novi lockdown na nacionalnom nivou ne bi postao nužnost, izjavila je kancelarka Angela Merkel za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Broj novozaraženih u Njemačkoj stagnirao je protekle sedmice, dok sedmodnevni podaci ukazuju na šezdesetak novih slučajeva na 100.000 stanovnika. U srijedu je Njemačka javila o 8.007 novozaraženih i o 422 preminulih.

- Zbog varijanti ulazimo u novu fazu pandemije, iz koje bi se mogao pojaviti treći val. Mi, stoga, moramo postupati mudro i oprezno kako treći val ne bi doveo do poptpunog zatvaranja širom Njemačke - kazala je.

Merkel i premijeri njemačkih saveznih država usuglasili su se da produže ograničenja do 7. marta kako bi suzbili širenje koronavirusa.

Vakcinacija i obimna testiranja mogli bi omogućiti "više regionalno diferencirani pristup", izjavila je Merkel u novinskom intervjuu objavljenom online u srijedu, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana