Regija     | 25.02.2021. 08:53 |

Crna Gora: Trudnice umjesto glukoze primile cink-oksid

FENA Internet

PODGORICA, 25. veljače (FENA) - Tri trudnice u ponedjeljak ujutro iz podgoričkog doma zdravlja hitno su transportirane u Klinički centar Crne Gore nakon što su pogrešno testirane na parametre šećera u krvi zbog čega im je pozlilo. Naime umjesto glukoze primile su cink-oksid, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Kako je rečeno, trudnicama je u ponedjeljak medicinska sestra greškom, napravila rastvor u koji je umjesto glukoze stavila cink-oksid.

Pošto su popile smjesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizaciju. 

Iz Doma zdravlja je rečeno da se "propust dogodio", te da će više informacija priopćiti naknadno.

U Kliničkom centru su potvrdili da su sve tri žene jučer otpuštene kući, dobrog općeg zdravstvenog stanja, kako i njihove bebe.

Test opterećenja na šećer trudnice rade u šestom mjesecu zbog postojanja rizika na gestacijski dijabetes.

Direktorica Klinike za ginekologiju dr Vesna Čolaković kazala je da su trudnice 48 sati bile pod budnim okom perinatologa, te da su laboratorijske analize rađene dva puta.

Kategorična je da ta smjesa cink-oksida nije mogla da utiče na plod, jer su žene bile u odmakloj trudnoći.

Cink oksid je obično u obliku bijelog praha, gotovo nerastvoriv u vodi. Ima široku upotrebu kao aditiv u brojnim materijalima i proizvodima, kao što su plastika, keramika, staklo, cement, guma.

Prekomjerno izlaganje cink-oksidu može izazvati tegobe slične gripu sa simptomima metalnog ukusa u ustima, glavobolju, groznicu, drhtavicu, bolove, stezanje u grudima i kašalj. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo