Svijet     | 25.02.2021. 09:26 |

Indija i Pakistan dogovorili prekid vatre u Kašmiru

FENA Internet

NEW DELHI, 25. februara (FENA) - Indijska i pakistanska vojska saopćile su u četvrtak da su se usaglasile u vezi prestanka pucanja duž svoje sporne granice u Kašmiru, gdje je takva pucnjava česta posljednjih mjeseci kada se ubiju ili osakate ljudi koji žive na tom području.

- U interesu postizanja uzajamno korisnog i održivog mira duž granica, složili smo se rješavati međusobna ključna pitanja i zabrinutosti koje imaju tendenciju remetiti mir i dovesti do nasilja - navodi se u zajedničkoj izjavi, pozivajući se na šefove vojnih operacija dvije zemlje.

Nuklearno naoružani susjedi potpisali su sporazum o prekidu vatre duž Linije kontrole (LoC) - de facto granice u regiji Kašmir - 2003. godine, ali primirje se krši posljednjih godina, podsjeća Reuters.

Zvaničnik u New Delhiju rekao je da je prekid dijelom usmjeren na ublažavanje teške situacije za civile koji žive duž granice, a koji se redovno žrtve unakrsne vatre.

- Oprezno smo optimistični da će nivo nasilja i napetosti duž LoC-a opasti - rekao je zvaničnik, odbivši da bude imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

Ali Indija neće olakšati raspoređivanje duž LoC-a čiji je cilj zaustaviti infiltraciju ili protupobunjeničke operacije u dolini Kašmira, rekao je zvaničnik.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo