Svijet     | 25.02.2021. 10:48 |

Bidenova administracija uskoro objavljuje izvještaj o Hašodžiju, krivi Salmana

FENA Internet

WASHINGTON, 25. februara (FENA) - Deklasificirana verzija američkog obavještajnog izvještaja za koji se očekuje da će biti objavljen u četvrtak utvrđuje da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman odobrio ubistvo novinara Džamala Hašodžija 2018. godine, saopćile su četiri američke službe upoznate s tim pitanjem.

Zvaničnici su rekli da je u izvještaju, za koji je CIA imala glavni doprinos, ocijenjeno da je prijestolonasljednik odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Hašodžija, čija je kolumna Washington Post kritikovala politiku prijestolonasljednika.

Predsjednik Joe Biden, demokrata koji je prije pet sedmica naslijedio republikanca Donalda Trumpa, rekao je novinarima u srijedu da je pročitao izvještaj i da će uskoro uskoro razgovarati telefonom sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom (85), ocem prijestolonasljednika, 35-godišnjeg de facto vladara.

Objavljivanje izvještaja dio je Bidenove politike preusmjeravanja veza s Rijadom nakon što je godinama davao arapskom savezniku i velikom proizvođaču nafte propusnicu o stanju ljudskih prava i intervenciji u jemenskom građanskom ratu.

Biden radi na tome da vrati tradicionalne odnose s Rijadom nakon četiri godine benevolentnih veza u vrijeme Trumpa.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u srijedu da će Biden komunicirati samo sa saudijskim kraljem i rekla da se deklasificirani izvještaj o Hašodžiju sprema za skoro objavljivanje.

Dok Biden ograničava svoje kontakte na kralja, drugi u Bidenovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima.

- U prvim sedmicama ove administracije bili smo u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima na brojnim nivoima - rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Hašodži, koji je bio 59-godišnji saudijski novinar i kolumnista Washington Posta, namamljen je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, a ubio ga je tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Zatim su mu raskomadali tijelo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!