Svijet     | 25.02.2021. 13:35 |

Češka zabranila odlazak u zemlje pogođene vrlo zaraznim varijantama koronavirusa

FENA Internet

PRAG, 25. februara (FENA) - Češka vlada zabranjuje svojim građanima  putovanja u zemlje pogođene vrlo zaraznim varijantama koronavirusa i pooštrava pravila za nošenje maski za lice.

Od četvrtka ljudi moraju nositi "bolje" maske na mjestima gdje se okuplja veliki broj, uključujući trgovine, bolnice i javni prijevoz. Platnene maske više neće biti dovoljno dobre, a umjesto njih morat će se koristiti medicinske maske, maske s filterima ili dvije hirurške maske.

Promjene dolaze u vrijeme kada se Češka, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja Evropske unije, suočava s brzim širenjem nove varijante koronavirusa koja je prvobitno otkrivena u Britaniji.

Od petka, Česima i stranim stanovnicima nije dozvoljeno putovanje u 11 zemalja zbog varijanti koronavirusa koje su prvi put otkrivene u Južnoj Africi i Brazilu.

Vlada također priprema nova ograničenja za koja je premijer Andrej Babis najavio da će uključivati ​​ograničenja kretanja.

Svakodnevno povećanje broja novih potvrđenih slučajeva u srijedu je dostiglo 13.657, oko 2.700 više nego prije sedmicu dana. Ova država od 10,7 miliona stanovnika imala je gotovo 1,2 miliona slučajeva zaraze i 19.835 smrtnih slučajeva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo